Domov » Zdravie a krása » Najlepší vitamíny pre seniorov

Najlepšie vitamíny pre seniorov 2024! Ako vybrať tie najkvalitnejšie? Recenzie a skúsenosti

Tieto najlepšie vitamíny pre seniorov odporúčame:

Víťaz testu

5/5

Overená kvalita

4.5/5

Stredná cesta

4.5/5

Čím je človek starší, tým viac sa oslabuje jeho funkcia tvorby a ukladania rôznych látok v tele. Dôležité vitamíny aj minerály. Ich nedostatok môže následne ovplyvňovať imunitu, funkčnosť orgánov a kondíciu pohybového aparátu. Preto by si mal každý vo vyššom veku tieto látky doplniť do organizmu prostredníctvom kvalitných výživových doplnkov. Ideálne, ak sú to špeciálne zostavené vitamíny prispôsobené potrebám každého seniora

Dnes sa spoločne pozrieme na najlepšie výživové doplnky pre seniorov, ktorí si chcú aj vo vyššom veku udržiavať zdravé telo. Máme pre vás recenziu na rôzne značky, typy a formy. Aby ste sa v nich lepšie vyznali, tak sme vám vypísali aj výhody a nevýhody. Aké sú tie najlepšie vitamíny pre seniorov? Ako vybrať tie najpotrebnejšie a najkvalitnejšie? Všetko sa dozviete v recenzii.

Odporúčame pozrieť aj náš prehľad najlepších vitamínov B12 a vitamíny na oči.

Najlepšie vitamíny pre seniorov na základe testu

Najlepšie vitamíny pre seniorov

Hodnotenie

Najlepšia cena

Vitamín komplex liposomal plus – Avita

Kloubus

Swanson CoQ10

Flextor

GINKGO BILOBA, 60 KAPSÚL Virdian

SeniorVit komplex – Green Food

Quantum pro senior – Generica

Extra Strong Multivitamín 50+ - GS

Geriavit Vitality 50+ - Pharmaton

Multivitamín pre mužov 45+ - Aporosa

Multivitamín pre ženy 45+ - Aporosa

NAJLEPŠIE VITAMÍNY PRE SENIOROV RECENZIE - OBSAH ČLÁNKU

Vitamín komplex liposomal plus – Avita

Vitamínový komplex od značky Avita obsahuje široké spektrum rôznych vitamínov, ktoré vám dokážu pomôcť s rôznymi oblasťami vášho tela. Medzi najviac obsiahnuté vitamíny v tomto produkte patrí vitamín C a E, ktoré majú antioxidačné účinky a pôsobia antistresovo. 

Vo všeobecnosti je známe, že starší ľudia mávajú nedostatok vitamínu D. Preto je vitamín D3 nepostrádateľný v každom dobrom výživovom doplnku. Tento vitamín má na starosti udržiavanie vysokej hustoty kostných tkanív, pomáha s udržaním psychickej pohody, dobrej nálady a podporuje imunitu. 

Vitamíny skupiny B, taktiež obsiahnuté v tomto produkte, majú za úlohu správnu funkciu nervovej sústavy – znižujú pocit vyčerpania a únavy a podporujú imunitu. Konkrétne vitamíny B1-3 podporujú činnosť kardio-vaskulárnej sústavy. 

V neposlednom rade Vitamín komplex obsahuje aj železo, ktoré je potrebné pri tvorbe červených krviniek a hemoglobínu.

Výživový doplnok používajte vždy 1x do dňa. Naraz užite maximálne 10ml, čo sú približne 2 čajové lyžičky. Túto dávku zmiešajte s 1dcl vody (džúsu, čaju…). Neodporúča sa užívať liek bez riedenia.

Kloubus je výživový doplnok špeciálne navrhnutý na podporu zdravia kĺbov, väzov a šľach. Tento produkt je obzvlášť obľúbený medzi športovcami a seniorami, ktorí hľadajú účinné riešenie na bolesti kĺbov a zlepšenie ich flexibility a pohyblivosti.

Kloubus obsahuje bohaté zloženie aktívnych látok, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na kĺby a celkové zdravie. Medzi hlavné zložky patrí hydrolyzovaný kolagén, glukosamín sulfát, MSM (metyl-sulfonylmetán), chondroitín sulfát a vitamín C. Tieto zložky sú doplnené o minerály ako horčík a zinok, ako aj o vitamíny D3 a biotín.

Kloubus je známy svojou schopnosťou posilňovať a obnovovať kĺby, čo je pre seniorov kľúčové na udržanie ich mobility a nezávislosti. Kolagén a glukosamín sú esenciálne pre zdravie chrupaviek, zatiaľ čo MSM a chondroitín sulfát prispievajú k zmierneniu bolesti a zápalu. Vitamín C a horčík podporujú imunitný systém a celkovú vitalitu tela.

Swanson CoQ10 (koenzým Q10)

Swanson CoQ10 je výživový doplnok, ktorý sa vyznačuje obsahom 200 mg koenzýmu Q10 v každej kapsule. Tento koenzým je nevyhnutný pre produkciu adenosintrifosfátu (ATP), kľúčového elementu pre energetickú hladinu buniek. S vekom, najmä u seniorov, sa prirodzená produkcia koenzýmu Q10 môže znižovať, čo vedie k poklesu energetickej hladiny a celkového zdravia. Swanson CoQ10 je preto ideálnym riešením, ako efektívne doplniť túto esenciálnu látku v tele seniorov.

Kapsule sú formulované tak, aby podporovali srdcovocievny systém, zvyšovali antioxidačnú aktivitu a pomáhali udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi. Tieto vlastnosti sú zásadné pre seniorov, ktorí hľadajú spôsoby, ako udržať svoje telo a myseľ v optimálnom stave. Swanson CoQ10 je tak jedným z najlepších vitamínov pre seniorov, ktorý môže efektívne reagovať na špecifické potreby staršej generácie.

Flextor je prémiový kĺbový prípravok, ktorý je špeciálne navrhnutý pre komplexnú starostlivosť o kĺby, čo je obzvlášť dôležité pre seniorov, ktorí často trpia bolesťami kĺbov a súvisiacimi problémami. Tento výživový doplnok obsahuje unikátnu kombináciu 7 aktívnych látok, vrátane glukozamínu, chondroitínu, MSM, bromelaínu, kolagénu, extraktu z Boswellie a vitamínu C. Vďaka tejto bohatej zmesi látok Flextor podporuje zdravie kĺbov, prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre správnu funkciu kostí a chrupaviek a pomáha seniorom udržiavať aktívny životný štýl.

Tento produkt je ideálnou voľbou pre seniorov, ktorí hľadajú kvalitné vitamíny a výživové doplnky na podporu zdravia svojich kĺbov. Flextor je prispôsobený potrebám starších osôb, ktoré potrebujú špeciálnu starostlivosť o svoje kĺby, aby mohli viesť aktívny a plnohodnotný život.

GINKGO BILOBA, 60 KAPSÚL Virdian

Ginkgo Biloba od značky Viridian je výživový doplnok, ktorý je obzvlášť populárny medzi seniorami vďaka svojim pozitívnym účinkom na pamäť, sústredenosť a duševný výkon – pozrite si aj náš rebríček najlepších Ginkgo Biloba. Každá kapsula obsahuje 66 mg štandardizovaného extraktu z listov ginka dvojlaločného, čo je ekvivalent 3300 mg celých listov. Tento produkt je súčasťou kategórie vitamíny pre seniorov a je známy svojou špičkovou kvalitou a čistotou, vďaka čomu je považovaný za jeden z najlepších vitamínov pre seniorov.

Produkt je certifikovaný programom POFCAP (The Palm Oil Free Accreditation Programme), čo znamená, že neobsahuje palmový olej. Kapsuly sú vyrobené z rastlinného prírodného materiálu a neobsahujú GMO, živočíšne zložky, umelé sladidlá, stearan horečnatý, oxid titaničitý a šelak. Ginkgo Biloba je balený v ekologických obaloch s viečkom z recyklovateľného hliníka, pečaťou z kukuričného škrobu, etiketou z recyklovateľného papiera a recyklovaným sklom.

SeniorVit komplex – Green Food

Green Food je značka vytvárajúca vegánske produkty pre široký rozsah potrieb tela v rôznom veku. Či už na trávenie, dýchanie, duševnú pohodu, na tréning alebo všeobecne na doplnenie vitamínov v tele. Vytvorili aj rad produktov pre seniorov a medzi nimi sa nachádza veľa rôznych vitamínov. Preto sme sa bližšie pozreli na ich SeniorVit komplex.

Ide o výživový doplnok, ktorý obsahuje širokú škálu vitamínov, minerálov a látok potrebných pre každodennú vitalitu starších ľudí. Je vhodný pre ľudí starších ako 60 rokov. Tento prípravok dokáže pomôcť s podporou imunity, zdravím kostí a zubov, správnou funkciou nervovej sústavy, zvyšuje energiu, urýchľuje regeneráciu buniek v organizme a zlepšuje pamäť a sústredenie.

Denná odporúčaná dávka sú 2 tablety a táto dávka sa nesmie prekročiť.

Quantum pro senior – Generica

Multivitamínový a minerálny výživový doplnok od Generica je určený najmä pre ľudí starších ako 50 rokov. Obsahuje 13 druhov vitamínov a 11 minerálov, výťažky zo zeleného čaju a červeného hrozna.

Ideálne je užívať jednu tabletu denne, najlepšie po jedle. Tabletu je potrebné zapiť dostatočným množstvom vody. Neodporúčame užívať tabletu vtedy, ak ste už v ten istý deň konzumovali zelený čaj alebo extrakt z neho. Takisto nie je vhodné prípravok užívať nalačno.

Extra Strong Multivitamín 50+ - GS

Značka GS je veľmi známa. Majú široký rozsah produktov, medzi ktorými je aj vitamínový prípravok pre ľudí nad 50 rokov. Hlavnou funkciou produktu je denne dopĺňať dôležité vitamíny a minerály, ktoré ovplyvňujú veľké množstvo procesov v organizme (podpora pamäti, sústredenia, zraku, hustnutie kostí, zmenšenie rizika infarktu…). 

Tablety je dobré užívať počas jedla a zapiť ich dostatočným množstvom vody. Denná dávka je 1 tableta. Prípravok môžete používať ľubovoľne dlho.

Geriavit Vitality 50+ - Pharmaton

Tento výživový doplnok obsahuje okrem potrebných vitamínov a minerálov pre starších ľudí aj výťažok zo ženšena. Extrakt zo ženšenu podporuje telesnú a duševnú pohodu, prispieva k odolnosti organizmu voči stresu a pomáha udržiavať vitalitu tela.

Kedy je vhodné tento produkt použiť? Pri pocite únavy a vyčerpania, nechutenstva, po operácii, pri zníženej koncentrácii a tiež aj pre zmiernenie príznakov starnutia. 

Denná dávka je stanovená na 1 tabletu počas 1 mesiaca. Prípravok neodporúčame užívať dlhšie ako 3 mesiace po sebe. 

Multivitamín pre mužov 45+ - Aporosa

Vitamínový výživový doplnok od Aporosa obsahuje všetky potrebné vitamíny a minerálne látky pre mužov nad 45 rokov. Hlavnými zložkami je 15 najdôležitejších vitamínov a 9 minerálov, koenzým Q10 (vytvára energiu), luteín (chráni pred škodlivými vplyvmi) a lykopén (znižuje riziko rakoviny a srdcových ochorení). 

Pre správnu funkciu v organizme je najlepšie užívať jednu tabletu denne a zapiť ju dostatočným množstvom vody. Pre dosiahnutie požadovaného účinku je potrebné užívať prípravok 2-3 mesiace.

Multivitamín pre ženy 45+ - Aporosa

Multivitamín od značky Aporosa predstavuje kompletnú starostlivosť o zrelé ženské telo. Je zložený z 15 najdôležitejších vitamínov a 13 minerálnych látok, koenzým Q10 (tvorí energiu a chráni telo) a luteín (má antioxidačné účinky). 

Odporúča sa užívať 1 tabletu denne, ktorú dostatočne zapite vodou. Pre najlepšie účinky treba produkt aktívne používať aspoň 2-3 mesiace.

Silver 50+ - Centrum

Značka Centrum je veľmi známa. Vyrábajú veľké množstvo výživových doplnkov určených na mnoho problémov. Takisto sa zamerali aj na starších ľudí, ktorí potrebujú dopĺňať vitamíny dvakrát toľko, čo bežný mladý človek. 

Silver 50+ je primárne určený pre ľudí nad 50 rokov. Obsahuje vitamíny A, B, C, D, E, K (a všetky ich skupiny), ktoré si už staršie telo nedokáže tak ľahko vytvoriť alebo ukladať do zásob. Napomáha správnej funkcii srdca, udržuje zdravie kostí a podporuje zrak. Odporúča sa užívať jednu tabletu denne, ktorú zapite dostatočným množstvom vody.

Ktoré vitamíny potrebujú dopĺňať seniori?

Aby sme veci uviedli na pravú mieru, vitamíny a minerály treba primárne dopĺňať prirodzenou formou – prostredníctvom stravy. Nie vždy je to ale úplne možné, hlavne keď sa s vyšším vekom znižuje schopnosť ich vstrebávania sa. Ktoré sú pre starších ľudí tie najdôležitejšie? 

  • Vitamín D – patrí k vitamínom, ktoré sú rozpustné v tukoch a väčšina dôchodcov trpí jeho obrovským nedostatkom. Aj preto sme ho dali do tohto zoznamu na prvé miesto. Ideálne je ho získavať zo slnečných lúčov, no zdrojom je aj strava. Vitamín D potrebujeme na zdravie kostí a svalov (ktoré sú tiež počas desiatok rokov poriadne namáhané). 
  • Vitamín B1 – inak nazývaný aj tiamín. Jeho nedostatok ovplyvňuje činnosť imunitného systému, nervovej sústavy a kardiovaskulárneho systému. Prirodzene sa nachádza v celozrnnom pečive, ryži, semiačkach a avokáde. 
  • Vitamín C – bežne ho zvykneme užívať hlavne počas chrípkového obdobia. Seniori by ho však mali mať dostatok počas celého roka. Jeho dostatočný príjem napomáha tvorbe bielych krviniek a silnejšej imunite. Nachádza sa v citrusových plodoch, čučoriedkach aj brokolici. 
  • Vápnik – spolu s vitamínom D sú stavebnými látkami našej opornej sústavy. Dlhodobý nedostatok vápnika vedie k rôznym problémom, vrátane vzniku osteoporózy. Dôležitý význam má aj pre správne fungovanie srdca. Nájdete ho v mlieku a mliečnych výrobkoch, brokolici a pomarančoch. 
  • Železo – má na starosti tvorbu červených krviniek a prúdenie kyslíka v tele. Ak máte málo železa, určite ste sa už stretli s pojmom chudokrvnosť. Je to nedostatok červených krviniek. Prirodzenými zdrojmi sú červené mäso, ryby, vajcia aj zelená zelenina. 
  • Horčík – nedostatkom horčíka trpia hlavne staršie ročníky, a to kvôli nedostatočne pestrej strave. Tento minerál sa nachádza v každej bunke nášho tela, zúčastňuje sa na stovkách metabolických procesov a má komplexné účinky. Ako ho dopĺňať zo stravy? Zaraďte viac listovej zeleniny, celozrnného pečiva či orechov. 

  • Draslík – ako posledný tu máme draslík. Minerál, ktorého dostatok prijíma denne menej ako 3 % ľudí. Dokáže zlepšovať krvný tlak, pevnosť kostí a svalov. Pri jeho dopĺňaní si treba dávať pozor aj na jeho prebytok – hyperkaliémiu, čo môže mať tiež negatívny vplyv na zdravie. Draslík sa vo väčšom množstve nachádza v banánoch, sóji, cvikle a fazuli.
Vitaminy na stole s rukou dochodcu

Udržať si vitalitu a energiu v seniorskom veku

V seniorskom veku je dôležité venovať zvýšenú pozornosť svojmu zdraviu a kondícii, aby sme si udržali vitalitu a energiu. Jedným z kľúčových aspektov je správna výživa, ktorá by mala byť bohatá na esenciálne vitamíny a minerály. Vitamíny pre seniorov hrajú v tomto období života kľúčovú úlohu, pretože pomáhajú kompenzovať nedostatky, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku zmeny metabolizmu a absorpcie živín.

Fyzická aktivita je ďalším neoddeliteľným prvkom udržiavania vitality. Pravidelné cvičenie, ako sú joga, chôdza, plávanie alebo ľahké posilňovanie, môže zlepšiť fyzickú kondíciu, posilniť svaly a kĺby a zvýšiť celkovú pohyblivosť. Vitamíny na kĺby pre seniorov môžu byť užitočné na podporu zdravia kĺbov a zmiernenie bolesti a stuhnutosti.

Mentálna pohoda a duševné zdravie sú rovnako dôležité. Aktivity, ktoré stimulujú myseľ, ako sú čítanie, riešenie krížoviek, hranie stolových hier alebo sociálne interakcie, môžu pomôcť udržať myseľ ostrú a zdravú.

Výber najlepších vitamínov pre seniorov

Pri výbere vitamínov pre seniorov je dôležité zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov, aby sme zabezpečili, že doplnky budú vyhovovať individuálnym potrebám a zdravotnému stavu osoby. Najlepšie vitamíny pre seniorov by mali byť vybrané na základe špecifických zdravotných potrieb, životného štýlu a diéty.

Prvým krokom je identifikácia konkrétnych nutričných nedostatkov alebo zdravotných problémov, ktoré môžu byť riešené pomocou vitamínových doplnkov. Je dôležité konzultovať výber s lekárom alebo odborníkom na výživu, ktorý môže poskytnúť odporúčania a radu na mieru.

Kvalita produktu je ďalším neoddeliteľným aspektom. Vždy je lepšie uprednostniť produkty od renomovaných výrobcov, ktoré sú testované a certifikované pre svoju čistotu a účinnosť. Vitamíny pre seniorov a ich recenzie môžu byť užitočným zdrojom informácií o skúsenostiach iných užívateľov a kvalite produktov.

Zohľadnenie formy doplnku, či už ide o tablety, kapsuly, kvapky alebo prášky, je tiež dôležité pre zabezpečenie optimálnej absorpcie a pohodlia užívania. Aké vitamíny pre seniorov sú najlepšie, závisí aj od toho, ako ľahko môže byť doplnok integrovaný do každodennej rutiny.

Vitaminy pre dochodcu

Najbežnejšie zdravotné výzvy, s ktorými sa stretávajú seniori

Seniori často čelia rôznym zdravotným problémom, ktoré sú spojené s procesom starnutia. Medzi najčastejšie patrí oslabenie kĺbov a kostí, čo môže viesť k bolestiam a obmedzenej pohyblivosti. Vitamíny na kĺby pre seniorov môžu pomôcť zmierniť tieto problémy a podporiť zdravie pohybového aparátu.

Srdcovocievne ochorenia sú ďalšou bežnou zdravotnou výzvou. Prevencia a správa tohto stavu zahŕňajú zdravú výživu, pravidelné cvičenie a vhodné vitamíny pre seniorov, ktoré podporujú srdcové zdravie.

Zrak a sluch sa môžu s vekom zhoršovať. Existujú špecifické vitamíny a doplnky, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravie očí a uší, a tým zmierniť príznaky súvisiace so starnutím.

Duševné zdravie a kognitívne funkcie sú tiež oblasťou záujmu. Demencia, Alzheimerova choroba a iné kognitívne poruchy sú častými problémami.

Metabolizmus a trávenie sa tiež menia s vekom. Správne výživové doplnky pre seniorov môžu pomôcť zlepšiť trávenie a absorpciu živín, čo je kľúčové pre celkové zdravie a vitalitu.

Vitamíny pre seniorov - na čo všetko treba myslieť?

Vzdelávajte sa – je potrebné získať čo najviac informácií o každom výživovom doplnku, ktorý plánujete začať užívať. Pri prehliadaní informačných brožúr alebo webových stránok je dôležité zvážiť dôveryhodnosť zdroja informácií.

Pôsobenie vitamínov – nie všetko, čo je označené ako prirodzené, je automaticky bezpečné alebo prospešné pre vaše zdravie. Niektoré produkty môžu mať nežiaduce účinky alebo ovplyvniť účinnosť predpísaných liekov. Predtým, ako sa rozhodnete začať užívať akýkoľvek doplnok, je nevyhnutné konzultovať to so svojím lekárom. Vitamíny a doplnky by nemali byť používané na samodiagnostikovanie alebo liečbu zdravotných problémov.

Nakupovanie s uvážením – dajte prednosť produktom od značiek, ktoré sú odporúčané odborníkmi alebo sú overené kvalitou. Vyvarujte sa nákupu doplnkov, ktoré obsahujú zložky, ktoré nie sú pre vás nevyhnutné.

Množstvo a kvalita – nie vždy platí, že čím viac, tým lepšie. Nadmerné množstvá alebo vysoká koncentrácia živín v doplnkoch môže byť kontraproduktívna alebo dokonca škodlivá.

Racionálny výber – je ľahké nechať sa zlákať reklamami, ktoré sľubujú zlepšenie pohody, ochranu pred chorobami alebo dlhovekosť, najmä keď sú zamerané na seniorov. Avšak je dôležité zostať kritický a spoliehať sa na vlastné pozorovania, pocity a zdravý rozum.

Vitamíny pre seniorov by mali byť vyberané s ohľadom na individuálne potreby, zdravotný stav a životný štýl. Správny výber a konzumácia môže výrazne prispieť k zlepšeniu kvality života a celkového zdravia v pokročilom veku.

Vitaminy pre seniorov
Kristína Šafrová
Kristína Šafrová

Práca so slovami je pre mňa fascinujúca, pretože s nimi dokážete rôzne čarovať. Aj preto sa venujem copywritingu a marketingu už tak dlho. Začala som ešte na strednej škole, kde som dostala príležitosť pracovať v jednej agentúre práve na pozícií textárky. Tam som zistila, že písanie je niečo, čo ma naozaj baví. Pokračovala som ako freelancer v podstate až dodnes, kedy si okrem práce v digitálnej agentúre vypĺňam voľný čas aj písaním článkov na najrôznejšie témy. Okrem toho mi voľný čas vypĺňa moja dcéra, prechádzky v prírode, čítanie kníh a sledovanie trendov v online svete.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *