Domov » Zdravie a krása » Porovnanie kolagénov 2024! – Ktorý kolagén je najlepší? (skúsenosti)

Porovnanie kolagénov 2024! – Ktorý kolagén je najlepší? (recenzie a skúsenosti)

Tieto najlepšie kolagény odporúčame:

Víťaz testu

5/5

Cena/Výkon

4.5/5

Švajčiarska kvalita

4.5/5

To, že kolagén je bielkovina a rovnako jedna z hlavných stavebných častí našich kostí, kože, svalov, šliach a väzov, pričom sa tiež nachádza v mnohých ďalších častiach tela, vrátane ciev, rohovky, zubov som vám už spomínala v predchádzajúcom článku, kde som pre vás, na základe vlastnej skúsenosti jeden kolagén recenzovala

Kolagén si tak v skratke môžete predstaviť ako také „lepidlo“, ktoré drží všetky tieto časti pohromade. Dnes máme na trhu desiatky kolagénov a zdá sa byť náročné vybrať si ten vhodný kolagén, ktorý naozaj prinesie želaný efekt, ale ono to v skutočnosti zas až tak ťažké nie je.

Základom, ako aj pri iných produktoch je to, že sa netreba nechať zlákať kvalitnou reklamou k nie až tak kvalitným produktom a ako ten kvalitný kolagén spoznáme?

Základom je pozrieť si zloženie, resp. koľko ďalších pridaných látok (napr. farbív, ochucovadiel, kyselina hyaurónová či vitamínov atď,…) v kolagéne je. 

Ak si môžeme vybrať chutný voňavý kolagén, peknej ružovej farby, pričom ale jeho stanovená denná dávka obsahuje len mg kolagénu alebo kolagén, ktorý síce chuťou či vôňou nie je tak lákavý, ale v stanovenej dennej dávke dostaneme len čistý, ľahšie vstrebateľný kolagén, je to fakt rozdiel a aj vo viditeľnosti jeho účinkov.

NAJLEPŠIE KOLAGÉNY - OBSAH ČLÁNKU

Kľúčové informácie

icon Kolagén je bielkovina, ktorá je jednou z hlavných stavebných častí našich kostí, kože, svalov, šliach a väzov.
icon Na trhu je mnoho typov kolagénu, pri výbere je dôležité pozrieť si zloženie a množstvo pridaných látok.
icon Najlepšie hodnotené kolagény sú: Collagen Pure, Oslo Skin Lab a Marine Collagen.
icon Pri užívaní kolagénu je dôležité zohľadniť individuálne potreby a ciele (napr. zlepšenie pleti, zmiernenie bolesti kĺbov).
icon Niektoré kolagény môžu obsahovať prídavné látky ako vitamíny alebo kyselinu hyalurónovú, ktoré môžu ovplyvniť ich vstrebateľnosť.

Najlepšie kolagény na základe testu

Najlepšie kolagény na trhu

Hodnotenie

Najlepšia cena

Collagen Pure Peptide

  • Kvalitný produkt

  • Prírodné zloženie

  • Ideálna rozpustnosť

Oslo Skin Lab

  • Overená kvalita

  • Hovädzí kolagén

  • Výhodné členstvo

Marine Collagen

  • Švajčiarska kvalita

  • Bez chemických látok

  • Skvelá rozpustnosť

Inca collagen

  • Skvelé zloženie

  • Kvalitný kolagén

  • Darček vitamán C

Powerlogy Collagen

  • Overená kvalita

  • Bez zápachu

  • Podporuje zdravie

Collaloc

  • Pomer cena/kvalita

  • Bez pridaných konzervantov

  • Viditeľné účinky

Werbea kolagén

  • Kolagén najmä na pleť

  • Množstvo práchutí

  • Praktické balenie

Zeen kolagén

  • Obsahuje všetky typy kolagénu

  • Spolu s vitamínom C

Venira kolagén

  • Luxusné balenie

  • Množstvo príchutí

  • Veľké množstvo kolagénu

Náročky som zmienila aj kyselinu hyaurónovú, ktorá je rovnako ako kolagén všeobecne známa tým, ako pomáha v boji proti starnutiu. Ak kolagénový produkt obsahuje kyselinu hyaurónovú problém môže nastať v tom, že ich molekuly sa vzájomne neprepoja a to môže zamedziť prechodu molekúl do krvného obehu. 

Samozrejme toto je scenár, ktorý je pravdepodobný, ale naplniť sa nemusí, no najlepšie je tak užívať oba doplnky stravy radšej oddelene.

Marine-kolagen-praskovy

Spomenula som rovnako aj vitamíny, nieže by tie boli pre naše telo zlé, ale práve tie môžu zhoršiť alebo spomaliť celkoú rozpustnosť kolagénu v našom tele. Veľmi rozporuplné názory existujú v tomto prípade na vitamín C, o ktorom sa vo všeobecnosti hovorí, ako práve on podporuje v tele tvorbu kolagénu

Toto tvrdenie podporujú aj mnohé výskumné štúdie, aj keď zistenia vo všetkých skúmaných prípadoch sú nejednoznačné. Z môjho pohľadu je tak najideálnejšie užívať kolagén v čistej forme kvôli lepšej biologickej dostupnosti a vstrebateľnosti. Ak ste zástancom teórie, že vitamín C pomáha pri tvorbe kolagénu, lepším riešením je tak jeho užívanie zvlášť.

Mnohí sme riešili otázku či skôr morský, rybí kolagén alebo hovädzí kolagén, aj tomuto som sa už venovala v predchádzajúcom článku, ale v skratke je dôležité poznať o aké účinky kolagénu máte záujem. Či je vašou prioritou zamedziť známky starnutia vašej pleti alebo vás skôr trápia bolesti kĺbov a kostí.

Ďalšou otázkou je skupenstvo kolagénu, siahnuť po tekutom alebo práškovom? Čo sa týka tohto v mojom teste kolagénov sa umiestnili len práškové kolagény a to preto lebo ich účinok tekutých kolagénov je pre mňa stále otázny.

Akékoľvek roztoky bielkovín sa veľmi rýchlo znehodnotia a tak by museli byť nejak konzervované, aby sa zabránilo bakteriálnemu rozkladu. Takáto konzervácia však zároveň znehodnotí aj samotné kolagénové fragmenty. Teda ak výrobca nechá odstáť v nádobe tekutý kolagén a kým sa ten ešte dostane k zákazníkovi, už to ani nemusí byť kolagén. Zatiaľ tak najlepšou voľbou sú kolagény práškové, ktoré si v tekutine rozmiešate a hneď vypijete.

Myslím, že to je taký základ čo by sme mali vedieť skôr ako prejdeme ku samotnému testovaniu. Bez zbytočných ďalších rečí tak prejdem k tomu čo bolo kľúčové pri zostavovaní rebríčka top kolagénov.

Na základe čoho sa kolagény hodnotili?

Poďme sa spoločne pozrieť na môj nezávislý test kolagénov, ktoré som mala možnosť si aj na vlastnej koži vyskúšať. Ktorý kolagén je ten najlepší? Skôr ako vám predstavím 3 top najlepšie kolagény je dôležité povedať, že kolagény som si zaobstarávala sama a nie som tak ovplyvnená žiadnym výrobcom či eshopom. 

Vyskúšala som už viac ako 10 druhov rôznych kolagénov od rozličných výrobcov, pričom všetky sľubovali v podstate to isté – zlepšenie pleti aj celkového vzhľadu pokožky, zlepšenie kvality vlasov a rovnako aj hybnosti končatín a tak menej bolestivé pohyby v kĺboch,… nie všetky kolagény vždy takúto pozitívnu zmenu aj priniesli. 

Do rebríčka som vyberala na základe niekoľkých kritérií, prvým bolo čisté zloženie kolagénu, ďalej účinky kolagénu, ktoré som spozorovala, následne chuťvôňarozpustnosť i skupenstvo a v neposlednom rade aj pomer ceny vzhľadom na veľkosť balenia.

Collagen Pure Peptide - Kolagendrink

No a pre mňa je momentálne top kolagénom kolagén od Kolagendrink – Collagen 10 000 Pure Peptide. Prečo sa v mojom novom teste kolagénov umiestnil práve tento kolagén? Pure Peptide je rovnako ako ostatné kolagény, ktoré budú spomenuté v rebríčku kvalitný a čistý produkt a to je aj dôvodom prečo želané účinky ani v tomto prípade na seba nedali dlho čakať (len pripomínam, že kolagény vždy testujem s dostatočným odstupom a až potom ich recenzujem, navyše som trpela aj silným akné o to viac si svoju pleť sledujem a aj každú zmenu na nej).

Kolagendrink.sk je práve ten eshop, ktorý sľubuje kvalitu a čistotu svojich produktov (pozrite si kompletnú recenziu na kolagendrink.sk) , v tomto prípade ide o rybí kolagén vyrobený vo Švédsku, mínusom je však pre mňa, že opäť sa jedná o práškový kolagén, ktorý si musíte vážiť a navyše jedna dávka obsahuje až 10 000mg, čo znie síce skvele, ale dokáže naše telo na jeden raz prijať také množstvo? 

To ostáva pre mňa stále záhadou. Musím však vyzdvihnúť aj samotný eshop kolagendrink.sk, ktorý sa primárne špecializuje na predaj kolagénov či kvalitných lipozomálnych vitamínov. Okrem toho chcem upozorniť aj na cenu tohto kolagénu, tá je oproti spomínaným 2 kolagénom o niečo nižšia.

Oslo Skin Lab - The Solution

Oslo Skin Lab ponúka kolagén – The Solution, ktorý sa v poslednom čase výrazne odlišuje od iných produktov na trhu. Je to čistý hovädzí kolagén, ktorý je balený v jednotlivých sáčkoch, čo umožňuje jednoduché dávkovanie. 

Tento kolagén je bez lepku, GMO a iných prídavných látok. Po dlhodobom užívaní kolagénu od Oslo Skin Lab mnohí užívatelia hlásia viditeľné výsledky, ako je pevnejšia a pružnejšia pokožka, menej viditeľné vrásky a celkové zlepšenie stavu pokožky – to isté som pocítila aj ja – viac sa dočítate v kompletnej recenzii Oslo Skin Lab

Okrem toho Oslo Skin Lab ponúka aj členstvo, ktoré umožňuje pravidelné zasielanie kolagénu a zabezpečuje tak neustály prísun tejto dôležitej bielkoviny. Táto značka sa zameriava na kvalitu a transparentnosť svojich produktov, čo z nej robí dôveryhodného partnera v oblasti starostlivosti o pleť. Vďaka inovatívnemu prístupu a vedecky podloženým výskumom Oslo Skin Lab prináša to najlepšie pre svojich zákazníkov.

Marine Collagen - Bionutrian

Na druhom mieste je v tomto teste kolagénov Marine Kolagen od Bionutrian. Čo sa týka kvality výrobkov je Bionutrian opäť skvelou voľbou. Ide o kolagénové produkty švajčiarskej kvality. Ide o najlepší kolagén na kĺby.

Kolagén si môžete zaobstarať buď vo forme kapsúl, alebo prášku (odporúčam opäť skôr práškovú formu), ktorý zalejete vodou a vypijete. Kapsľové balenie obsahuje 180 kapsúl, denná dávka je 6 kapsúl – balík je teda na mesiac. Ak však nemáte problémy a chcete užívať kolagén len v rámci prevencie, tak potom stačia 3 tabletky denne.

Na druhé miesto v kolagénovom teste som ho zaradila predovšetkým preto lebo ide o veľmi kvalitný výrobok avšak oproti Inca collagen mal pre mňa osobne mierny nedostatok – tým je dávkovanie

To si musíte merať buď na základe kuchynskej váhy alebo aspoň na základe odmerky, ktorá je súčasťou balenia a keď sme tak na cestách alebo niekde v kancelárii,… proste kdekoľvek od pohodlia našej kuchyne, je pre mňa lepšie siahnuť po už nadávkovanom kolagéne. Rovnako  aj Marine Kolagen od Bionutrian som už pre vás recenzovala.

Inca Collagen

Tretie miesto v mojom teste kolagénov jednoznačne a zaslúžene patrí práve Inca Collagen. Jedná sa o úplne čistý kolagénový doplnok stravy. Inca Collagen je prémiový bioaktívny a 100% morský kolagén typu I, II, a III z overených zdrojov, bez sladidiel a dochucovadiel, navyše ide o rýdzo český výrobok a v neposlednom rade mi tento kolagén aj priniesol želané výsledky (zlepšenie stavu pokožky, nechtov a vlasov, zmiernil jazvy po akné a rovnako aj bolestivý meiskus) a to už po prvých 10 dňoch užívania.

Forma je prášok rozpustný v tekutine, ktorú je možné bez problémov vypiť. Inca Collagen predáva iba 2 druhy produktov – kolagén pre ľudí a kolagén pre zvieratká. Máte teda jednoduché vyberanie a záruku, že si produkt objednávate od firmy, ktorá sa špecializuje práve a výhradne len na kolagén. Inca collagen som už pre vás recenzovala a preto ak vás o ňom zaujíma viac pozrite si článok s jeho recenziou. 

Preto ak si pokladáte otázku, ktorý kolagén je najlepší, tak Inca Collagen je určite jeden z nich! Dokonca vyhral aj množstvo súťaží v kategórii – najlepší kolagén na pleť.

Powerlogy - kolagén

No a moju kolagénovú top 4 uzatvára kolagén od Power kolagén od Powerlogy. Prečo sa v mojom teste umiestnil práve tento kolagén? Rovnako ako pri ostatných kolagénoch z rebríčka vyzdvihujem kvalitu a čistotu tohto produktu a to je aj dôvodom prečo želané účinky ani v tomto prípade na seba nedali dlho čakať (len pripomínam, že kolagény vždy testujem s dostatočným odstupom a navyše som trpela aj silným akné o to viac si svoju pleť sledujem a aj každú zmenu na nej).

Powerlogy je práve tá značka, ktorá sľubuje kvalitu a čistotu svojich produktov, mínusom je však pre mňa, že opäť sa jedná o práškový kolagén, ktorý si musíte vážiť a navyše sa značka Powerlogy orientuje na skutočne širokú spleť rôznych produktov od arašidových masiel cez oleje atď…

Osobne skôr vyzdvihujem výrobcu, ktorý sa roky špecializuje predovšetkým na jeden produkt, no v prípade Powerlogy chcem upozorniť na cenu kolagénu, ktorá je oproti spomínaným 2 kolagénom o niečo nižšia.

Na základe toho, že ostatné kolagény, ktoré som testovala boli už napríklad s nejakými prímesami alebo sladidlami, niektoré mali výhodnejšie balenie, niektoré už o niečo menej, ale ich účinok sa dostavil skôr a podobne,.. rozhodla som vám ukázať ešte to najlepšie z nich avšak tu už poradie nechám na vás (ak s nimi máte tiež skúsenosť budem rada ak sa ňou pochválite v komentári) pre mňa sú všetky tieto zvyšné kolagény na pomyselnom 4. mieste.

Collalloc

Pri testovaní ma rozhodne príjemne prekvapil Collalloc. Jedná sa o 100% čistý, morský kolagén bez prísad. Nemá žiadne vedľajšie účinky a hodí sa aj pri rôznych diétach. Nie nadarmo je jeden z najlepších kolagénov na vlasy.

Je vo forme prášku, bez chuti či farby, neobsahuje teda žiadne pridané cukry ani ďalšie nežiadúce látky. Obsahuje najdôležitejšie kolagénne typy – typ I, II a III. Jeden balíček obsahuje kúru na jeden mesiac

Čo oceňujem je, že je balený v sáčkoch (podpobne ako Inca Collagen), ale v tomto prípade ide horšiu rozpustnosť kolagénu. Na druhej strane musím vyzdvihnúť cenu kolagénu, lebo tá je bezkonkurenčná.

Werbea kolagén

Spomeniem aj Beauty kolagén od Werbea – vyhral prvé miesto v najlepších kolagénov na pleť. Ide o morský kolagén (jeho obdobnou verziou je Power kolagén od tejto firmy, v jeho prípade ide o hovädzí kolagén, ten som však netestovala). 

Tento Beauty kolagén však nie je čistý a obsahuje veľké množstvo prísad (kyselinu hyalurónovú, antioxidanty, komplex vitamínov a minerálov, koenzým Q10 a mnoho iného).

Kolagén vám teda prinesie efekt na vašu pleť, ale to predovšetkým na základe toho, že obsahuje toľko pridaných látok, absorbcia toho hlavného – kolagénu je zhoršená.

Zeen kolagén

Ďalším kolagénom čo jednoznačne stojí za zmienku je ZEEN Collagen. Tento hydrolizovaný morský kolagén je opäť bez prísad a pochádza z Francúzska. 

Obsahuje tri najčastejšie typy kolagénu – I, II a III, teda jeho pôsobenie je širokospektrálne (tak ako na krásu, tak aj na pohybový aparát). Balenie produktu je opäť na mesiac a nadávkované v sáčkoch, no v tomto prípade ma však prekvapila výraznejšia rybacia aróma.

Venira kolagén

Nie až tak populárnym, ale stále pomerne kvalitným je Venira kolagénVenira je opäť výrobca, ktorý ponúka aj iné produkty. Ide o produkty, ktoré sú skvelým doplnkom výživy (rôzne vitamínové komplexy), oleje, čaje, šampóny a kondicionéry či produkty na akné a iné. Z ich pestrej škály kolagénov som testovala Venira kolagénový drink pre vlasy, nechty a pleť (príchuť melón).

Ide o trefný názov „kolagénový drink“ nakoľko nadávkovaný sáčok, ktorý si rozmiešate napr. v pohári vody obsahuje okrem kolagénu (ktorého je až 4000mg v dávke) 8 ďalších prísad, čo je opäť na úkor vstrebateľnosti kolagénu. Kolagén vonia príjemne, pripomínal mi populárny Queen kolagén Zuzany Plačkovej, chuťovo je sladký, bez stôp po rybacom zápachu. Kompletnú recenziu kolagénu Venira nájdete tu.

Premium kolagén

Na záver v mojom nezávislom kolagénovom teste ešte musím spomenúť Premium Collagen objednaný z eshopu namaximum.sk. Tento kolagén je skvelý pre tých z vás alebo tie, ktoré netrpia nejakými bolesťami kĺbov, nemajú na pleti hlbšie vrásky, ale chcú, aby ich vlasy vyzerali zdravšie, boli pevnejšie a rýchlejšie rástli, aby sa nám nelámali nechty a na pleti máme len malé jemné mimické vrásky, v podstate pre všetkých čo majú ešte len prvotné prejavy ubúdania kolagénu v tele.

Pretože ak sa sem radíte, je pre vás zbytočné siahať po veľmi drahých produktoch s vysokými množstvami kolagénu, vaše telo to jednoducho nepotrebuje a nadbytok vylúči

Tento Premium Collagen je tak dobrou voľbou a navyše je cenovo veľmi výhodný. Ak vás moja osobná skúsenosť s týmto kolagénom zaujíma viac, prečítajte si moju recenziu.

Verím, že sa vám môj nezávislý kolagénový test páčil, z množstva kolagénov, ktoré som mala možnosť už testovať som sa vám snažila ukázať také, ktoré z môjho pohľadu vzhľadom na ich zloženie a účinok stoja za zmienku. Ak máte nejaké skúsenosti, aj s inými kolagénmi napíšte nám komentár, sama sa tiež rada dozviem niečo nové.

Čo je kolagén?

Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v tkanivách živočíchov, najmä v koži, kostiach, chrupavkách a väzoch. Je to jeden z najdôležitejších stavebných materiálov v našom tele a má veľký vplyv na pevnosť a pružnosť tkanív.

Kolagén sa vyskytuje vo forme vláknitých štruktúr, ktoré sú zodpovedné za pevnosť tkanív a za ich schopnosť vracať sa do pôvodnej formy po ich roztiahnutí alebo stlačení. V koži je kolagén zodpovedný za jej elasticitu a pružnosť. Avšak s vekom sa produkcia kolagénu v našom tele znižuje, čo môže viesť k vzniku vrások a k strate pružnosti kože.

Existuje veľa výskumov zameraných na vplyv kolagénu na zdravie a na spôsoby, ako ho môžeme dopĺňať v našej strave alebo prostredníctvom prípravkov na vonkajšie použitie. Napríklad tento výskum z roku 2017 skúmal účinky kolagénu na zdravie kostí u žien po menopauze. Preto aj v našej recenzii na kolagény nájdete len tie najkvalitnejšie produkty na našom trhu.

Na čo slúži kolagén?

Kolagén má mnoho potenciálnych benefitov pre zdravie, vrátane:

  • Zlepšenie elasticity a pružnosti kože: Kolagén je súčasťou kože a je zodpovedný za jej elasticitu a pružnosť. Doplnenie kolagénu prostredníctvom prípravkov na vonkajšie použitie alebo prostredníctvom stravy môže pomôcť zlepšiť elasticitu a pružnosť kože.

  • Podpora zdravia kostí: Kolagén je dôležitý pre štruktúru kostí a môže pomôcť zabrániť ich oslabeniu a zlomeninám.

  • Zlepšenie zdravia väzov a chrupaviek: Kolagén je súčasťou väzov a chrupaviek a je dôležitý pre ich pevnosť a pružnosť. Doplnenie kolagénu môže pomôcť zlepšiť zdravie týchto tkanív a znížiť riziko zranení.

  • Podpora trávenia: Niektoré výskumy tiež naznačujú, že kolagén môže pomôcť zlepšiť trávenie a znížiť riziko vzniku zápalových ochorení tráviaceho traktu. Výskum z roku 2018 skúmal účinky kolagénu na trávenie a zistil, že môže pomôcť zlepšiť výkon tráviaceho systému.

  • Podpora svalovej hmoty: Kolagén môže byť tiež prospešný pre podporu svalovej hmoty a zlepšenie výkonu pri cvičení. Niektoré štúdie naznačujú, že kolagén môže pomôcť zlepšiť svalovú hmotu a výkon pri cvičení, najmä u starších ľudí alebo u ľudí s oslabenou svalovou hmotou.

  • Zlepšenie zdravia vlasov a nechtov: Kolagén môže tiež mať prospech pre zdravie vlasov a nechtov. Niektoré štúdie naznačujú, že doplnenie kolagénu môže pomôcť zlepšiť kvalitu vlasov a nechtov, znížiť lámanie vlasov a zlepšiť ich rast

Výhody kolagénu

V akých potravinách sa kolagén nachádza? A ako ho prirodzene podporiť?

Kolagén sa nachádza v mnohých potravinách, hlavne v mäsových výrobkoch, ako je hovädzie mäso, kurča, ryby a mäsové výrobky z kostí a chrupaviek. Môžete tiež získať kolagén z rastlinných zdrojov, ako sú strukoviny, obilniny a zelenina.

Existujú aj prípravky obsahujúce kolagén, ktoré sa môžu používať ako doplnok stravy. Avšak, ak sa chcete snažiť podporiť tvorbu kolagénu prirodzene, môžete sa snažiť zahrnúť do svojej stravy viac potravín bohatých na kolagén alebo látky, ktoré pomáhajú s tvorbou kolagénu.

Niektoré potraviny, ktoré môžu pomôcť podporiť tvorbu kolagénu, sú:

  • Mäso, najmä hovädzie mäso a mäsové výrobky z kostí a chrupaviek
  • Ryby a morské plody
  • Strukoviny, ako sú fazuľa, cícer a hrach
  • Zelenina, najmä karfiol, brokolica, špenát a cvikla
  • Ovocie, ako sú jahody, marhule a čučoriedky

Okrem toho, existujú aj látky, ktoré pomáhajú s tvorbou kolagénu v tele, ako sú vitamín C, zinok a biotín. Tie sa nachádzajú v potravinách ako citrusové plody, orechy, semienka, strukoviny a mäso.

Je dôležité si uvedomiť, že nie je jednoznačné, koľko kolagénu môžete získať z potravín alebo ako veľa týchto látok je potrebných na podporu tvorby kolagénu.

Je lepší kolagén alebo kĺbová výživa?

Kolagén a kĺbová výživa (test najlepších kĺbových výživ) sú dve rôzne veci, ktoré sa môžu používať na podporu zdravia kĺbov a väzov. Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v tkanivách živočíchov a je dôležitá pre ich pevnosť a pružnosť. Kĺbová výživa je označenie pre rôzne prípravky, ktoré sa používajú na podporu zdravia kĺbov a väzov a obsahujú látky ako chondroitín a glukozamín.

Existuje veľa výskumov zameraných na účinky kolagénu a kĺbovej výživy na zdravie kĺbov a väzov, avšak výsledky sú často nejasné a závisia od konkrétneho prípravku alebo štúdie.

Napríklad, tento výskum z roku 2018 skúmal účinky kolagénu na zdravie kĺbov u ľudí s osteoartrózou a zistil, že kolagén môže mať prospech pri zlepšení bolesti kĺbov a mobility u niektorých ľudí.

Na druhej strane, tento výskum z roku 2017 skúmal účinky kĺbovej výživy na zdravie kĺbov u ľudí s osteoartrózou a zistil, že kĺbová výživa môže pomôcť znížiť bolesti kĺbov a zlepšiť mobility u niektorých ľudí.

Kĺbová výživa môže byť tiež lepšou voľbou pre niektorých ľudí, pretože obsahuje viac látok, ktoré sú prospešné pre zdravie kĺbov a väzov. Tieto látky sú súčasťou chrupavky v kĺboch a môžu pomôcť zlepšiť ich pevnosť a pružnosť.

V súhrne, kolagén a kĺbová výživa sú dve rôzne veci, ktoré sa môžu používať na podporu zdravia kĺbov a väzov. Účinky oboch sú nejasné a závisia od konkrétneho prípravku alebo štúdie. Niektoré štúdie naznačujú, že kolagén môže mať prospech pri zlepšení bolesti kĺbov a mobility u niektorých ľudí s osteoartrózou, ale iné štúdie nenašli žiadne významné účinky. Kĺbová výživa môže tiež pomôcť zmierniť bolesti kĺbov a zlepšiť mobility u niektorých ľudí s osteoartrózou, ale opäť sú výsledky nejasné.

Môže mať kolagén aj nežiadúce účinky?

Kolagén môže mať niektoré nežiaduce účinky, hoci sú zriedkavé a závisia od konkrétneho prípravku. Niektoré z možných nežiaducich účinkov kolagénu zahŕňajú:

  • Tráviace ťažkosti: Kolagén môže spôsobovať tráviace ťažkosti, ako sú nevoľnosť, hnačka alebo bolesti brucha u niektorých ľudí.

  • Alergické reakcie: Niektorí ľudia môžu byť alergickí na kolagén alebo na prísady používané v kolagénových prípravkoch, čo môže spôsobiť alergické reakcie, ako sú vyrážky, svrbenie alebo dýchavičnosť.

  • Interakcie s liekmi: Kolagén môže interagovať s niektorými liekmi, ako sú antikoagulanciá (lieky na zriedenie krvi) alebo lieky na riedenie krvi. Je preto dôležité konzultovať sa s lekárom alebo iným odborníkom na výživu predtým, ako začnete s užívaním kolagénu, ak užívate akékoľvek lieky.

Je dôležité si uvedomiť, že väčšina týchto nežiaducich účinkov kolagénu je zriedkavá a že väčšina ľudí môže kolagén bez problémov užívať. Avšak, ak sa u vás objavia akékoľvek nežiaduce účinky počas užívania kolagénu, mali by ste okamžite prestať s jeho užívaním a kontaktovať svojho lekára.

Typy kolagénov

Existuje niekoľko typov kolagénu, ktoré sa nachádzajú v rôznych tkanivách živočíchov. Tu je zoznam niektorých z nich a krátky popis toho, na čo sa používajú:

  • Typ I kolagén: Tento typ kolagénu sa nachádza vo väčšine tkanív živočíchov a je dôležitý pre ich pevnosť a pružnosť. Nachádza sa v pokožke, väzoch, kostiach, chrupavke a zuboch.

  • Typ II kolagén: Tento typ kolagénu sa nachádza hlavne v chrupavke a je dôležitý pre jej pružnosť a schopnosť znášať zaťaženie.

  • Typ III kolagén: Tento typ kolagénu sa nachádza hlavne v svaloch a vnútorných orgánoch a je dôležitý pre ich pevnosť a tvar.

  • Typ IV kolagén: Tento typ kolagénu sa nachádza v obaloch buniek a vytvára tenkú vrstvu, ktorá oddeľuje rôzne tkanivá a orgány.

Rybí alebo hovädzí kolagén? Ktorý je lepší?

Rybí kolagén a hovädzí kolagén sú dva typy kolagénu, ktoré sa používajú v rôznych prípravkoch na podporu zdravia pokožky a kĺbov. Tu je zhrnutie rozdielov medzi týmito dvoma typmi kolagénu:

  • Pôvod: Rybí kolagén sa získava z rýb a hovädzí kolagén sa získava z hovädzieho mäsa.

  • Nutričná hodnota: Rybí kolagén môže byť bohatým zdrojom bielkovín, aminokyselín a minerálov, ako je vápnik, zinok a horčík. Hovädzí kolagén je tiež bohatým zdrojom bielkovín, ale môže obsahovať aj vyššie množstvo tuku a cholesterolu.

  • Účinky na zdravie: Rybí kolagén môže mať prospech pri podpore zdravia pokožky a kĺbov, ako aj pri zmiernení bolesti a zlepšení mobility u niektorých ľudí s osteoartrózou. Hovädzí kolagén môže tiež mať prospech pri podpore zdravia pokožky a kĺbov, ale výsledky sú nejasné a vyžadujú si viac výskumu.

Je dôležité si uvedomiť, že rybí kolagén a hovädzí kolagén sú dva rôzne typy kolagénu s rôznymi vlastnosťami a účinkami na zdravie. Výsledky štúdií o účinkoch kolagénu na zdravie sú nejasné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho prípravku alebo štúdie. Avšak vo všeobecnosti by mal byť rybí kolagén lepšie stráviteľný. 

Daniela Ivanová
Daniela Ivanová

Projektová koordinátorka, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaujíma o nové trendy, módu a zdravie.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *