Domov » Zdravie a krása » Najlepšie polievky na chudnutie

Najlepšie polievky na chudnutie 2024! Schudnite bez hladovania!

Každý vie, že chudnutie je hlavne otázkou stravovania. Cvičenie môže chudnutie len podporiť.

Zdravé polievky predstavujú účinný spôsob, ako podporiť chudnutie a zároveň si zachovať vitálnosť a energiu. Ich silnou stránkou je flexibilita využitia širokej škály čerstvých a sezónnych ingrediencií, ktoré zabezpečujú nielen vynikajúcu chuť, ale aj vysokú nutričnú hodnotu. Pozrite si preto náš zoznam najlepších polievok na chudnutie.

Pokiaľ to so zhadzovaním hmotnosti myslíte vážne zamerajte sa predovšetkým na stravu. Prijatých kalórií by malo byť menej než vydaných. Určite ste už počuli o polievkach na chudnutie. Ich výhodou je, že sú zdrojom vitamínov a minerálov, nasýtia vás a pritom neobsahujú veľa kalórií

Je dôležité pripomenúť, že úspešné chudnutie a udržanie zdravej hmotnosti vyžaduje viac než len zmenu jedálneho lístka. Zásadnú úlohu hrajú pravidelná fyzická aktivita, dostatočný príjem vody a kvalitný spánok. V kombinácii s vyváženou stravou, kde majú svoje čestné miesto práve zdravé polievky, môžete dosiahnuť trvalé výsledky bez pocitu odopierania si alebo hladovania.

AK sa snažíte schudnúť bez jojo efektu, určite odporúčame pozrieť aj naše články – najlepšie keto diety taktiež či káva na chudnutie naozaj môže pomôcť a aké sú tie najlepšie tabletky na chudnutie.

NAJLEPŠIE POLIEVKY NA CHUDNUTIE - OBSAH ČLÁNKU

Ktoré polievky vám pomôžu schudnúť? Existuje ich niekoľko. Pri ich príprave dodržujte pár pravidiel ako

  • Nezahusťujte polievky múkou – použite ovsené vločky.
  • Vyhnite sa krémom so smotany – môžete ju nahradiť kyslou smotanou, čerstvým syrom, bielym jogurtom alebo nízkotučným tvarohom.
  • Varte len zo sezónnej zeleniny – snažte sa ale vyhnúť zelenine s vysokým obsahom sacharidov.
  • Používajte len minimum tuku – pokiaľ sa dá, robte jedlo na vode. Ak musíte použiť olej siahnite po olivovom oleji.
  • Nepoužívajte umelé ochucovadlá – použite miesto nich radšej sušené bylinky a korenie. Dajte prednosť morskej soli pred klasickou. 

Aby si zelenina uchovala čo najviac vitamínov nerozvárajte ju. Varte ju len do doby kým ju budete môcť pohodlne prekusnúť. 

Spaľovanie tukov

Pokiaľ obľubujete štipľavé jedlo pokojne si doprajte aj čili papričky alebo ostré korenie. Obsahujú kapsaicín, ktorý rozpúšťa tuky. Ak hľadáte naozaj tukožrútsku polievku na chudnutie určite by mala obsahovať štipľavé papričky a ostré koreniny. Môže to byť napríklad proteínová kari polievka s kuracou príchuťou, ktorá, ako názov napovedá obsahuje kari. Kari je zmes ostrého korenia, ktoré sa často a s obľubou používa v indickej kuchyni. Táto polievka je od firmy Ketomix, ktorá sa zameriava na keto dietu. Jej produkty sme otestovali, môžete pozrieť tu.

POZOR: So štipľavými papričkami to veľmi nepreháňajte, môže si to odniesť váš žalúdok. Miesto osohu z odbúravania tukov môžete mať problémy s trávením.

Vláknina

Vláknina je dôležitým prvkom pri každej redukčnej diéte. Aj keď má vláknina viacero výhod a priaznivo vplýva na trávenie jej najväčším benefitom je, že vás nasýti. Vláknina pri styku s vodou zväčší svoj objem, žalúdok rýchlejšie naplní a pocit sýtosti sa dostaví skôr. 

Takže, ak hľadáte zázračnú polievku na chudnutie určite by mala obsahovať veľa vlákniny. Jednou z týchto polievok je aj známa kapustová polievka na chudnutie, na ktorú nájdete recept nižšie. Veľa vlákniny ale nájdete aj v iných potravinách. Ide predovšetkým o ovocie a zeleninu ako fazuľa, hrach, karfiol, zemiaky, banány, slivky či hrušky a jablká. Nájdete ju ale aj v celozrnných pekárskych výrobkoch, obilninách a orechoch. 

Pokiaľ si pri chudnutí strážite aj hladinu prijatých sacharidov môžete ju týmito potravinami ľahko prekročiť. Sledujte hodnoty sacharidov jednotlivých potravín, alebo siahnite po už pripravených jedlách, ktoré vám môžu s chudnutím pomôcť. Napríklad po proteínových polievkach z KetoDiet. Kompletne sme keto diétu Ketodiet recenzovali tu.

Kapustová polievka na chudnutie

Kapustová polievka na chudnutie

Ingrediencie:

  • 1 veľká hlávka kapusty, nasekaná na kúsky
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 stredné cibule, nasekané
  • 2 stonky zeleru, nakrájané
  • 1 zelená paprika, nasekaná
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 liter zeleninového vývaru (môžete použiť aj vodu)
  • 1 plechovka nasekaných paradajok bez pridaného cukru
  • 1 lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Pokyny:
  1. Na troche oleja orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezhnednú. Pridajte nakrájanú zeleninu a chvíľku ( cca 5 minút) restujte.
  2. Pridajte do hrnca paradajky, mletú papriku a zeleninový vývar. Premiešajte a nechajte polievku prevrieť.
  3. Následne znížte teplotu a nechajte polievku variť ďalších 20 – 25 minút, kým sa všetka zelenina nezmäkne.
  4. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti. Podávajte horúcu, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie, ak chcete.
  5. Táto kapustová polievka je nízkokalorická, plná vlákniny a môže byť skvelým doplnkom vášho jedálnička počas chudnutia. Môžete ju konzumovať ako súčasť zdravého jedálnička a kombinovať ju s inými nízkokalorickými jedlami. 

Proteíny

protein na stole prasok

Proteíny sú dôležitou súčasťou stravy a nemali by chýbať ani v jedálničku ľudí, ktorí chcú zhodiť. Ide o základné stavebné zložky organizmu, ktoré sú nepostrádateľné pri budovaní svalovej hmoty. Ak chudnutie podporujete aj cvičením potrebujete proteínov, alebo aj bielkovín viac, aby mohol organizmus z čoho budovať svalovú hmotu. Najviac proteínov nájdete v mäse ale okrem nich tam je aj veľa tukov a cholesterolu. Proteínové polievky na chudnutie môžu byť skvelým doplnkom zdravého stravovania s vysokým obsahom bielkovín. Neobsahujú tuky ani sacharidy navyše, ktorých konzumáciou by bolo vaše chudnutie pomalšie. Pozrite si aj náš článok zameraný na proteíny na chudnutie.

Pokiaľ nemáte čas variť môžete si tieto polievky kúpiť. Medzi zázračné polievky na chudnutie patria aj produkty značky Chiashake. Diétne polievky v rôznych príchutiach obsahujú proteíny, ktoré vás zasýtia, podporia spaľovanie tukov a sú dobré aj pre udržanie zdravia srdca. Okrem polievok si môžete zaobstarať aj celý obed vrátane dezertu, desiaty alebo aj nápojov. Všetky potraviny podporujú chudnutie, obsahujú minimum kalórií a maximum živín. 

Kuracia polievka môže byť skvelou voľbou pre chudnutie, ak sa pripravuje s dôrazom na zdravé ingrediencie a bez nadbytočných kalórií. Tu je jednoduchý recept na zdravú kuraciu polievku:

Kuracia polievka na chudnutie

Ingrediencie:

  • 500 g kuracieho mäsa (bez kože)
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekaný
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
  • 2 stonky zeleru, nakrájané
  • 1 paprika, nakrájaná
  • 1 paradajka, nakrájaná
  • 1 liter vývaru (kurací alebo zeleninový)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
  1. Na troche oleja jemne opražte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké. Pridajte kuracie mäso a opražte ho z každej strany, kým nezmení farbu. Následne pridajte zeleninu (mrkvu, zemiaky, zeler, papriku, paradajku) a nechajte ich krátko restovať.
  2. Zalejte vývarom a nechajte variť na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne a mäso sa neuvarí. Polievku nakoniec osoľte a okoreňte podľa chuti.
  3. Táto polievka je plná bielkovín z kuracieho mäsa a zdravých vitamínov a minerálov z čerstvej zeleniny. Je nízkokalorická a zároveň sýta, čo ju robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Z kuracieho mäsa získate aj množstvo proteínov, ktoré vám pomôžu k štíhlejšej línii. 

Zelenina – vitamíny a minerály

zelenina a ovocie na imunitu

Zeleninová polievka na chudnutie je ďalším výborným jedlom, ktoré by ste určite mali zaradiť do svojho jedálnička. Zelenina obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a ďalších živín, ktoré sú pre správne fungovanie organizmu dôležité.

Či sa už rozhodnete siahnuť po mrkvovej polievke na chudnutie, alebo dáte prednosť pórovej polievke záleží od vašich chutí. Určite ale polievky meňte, aby ste získali viac druhov živín. Pri príprave týchto polievok sa určite vyhnite smotane a oleju, ktoré môžu kalorickú hodnotu týchto polievok zvýšiť.  Výborná je aj brokolicová polievka na chudnutie, ktorú si môžete pripraviť aj doma:

Brokolicová polievka na chudnutie

zeleninová polievka na chudnutie

Ingrediencie:

  • 1 veľká hlava brokolice, rozdrobená na menšie kúsky
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 lyžička olivového oleja (voliteľné)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Pokyny:
  1. Na strednom ohni v hrnci zohrejte trochu olivového oleja (ak používate). Ak nepoužívate olej, môžete pripraviť polievku aj na vode. Pridajte cibuľu a cesnak do hrnca a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne a nezhnedne.
  2. Pridajte nakrájané zemiaky a brokolicu do hrnca. Premiešajte, orestujte a pridajte zeleninový vývar. Premiešajte a nechajte polievku prevrieť.
  3. Po prevarení znížte teplotu a nechajte polievku variť kým zemiaky a brokolica nezmäknú. Na koniec polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladka. V prípade potreby môžete polievku dochutiť soľou a korením.
  4. Podávajte horúcu, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie, ak chcete.

Táto zdravá polievka na chudnutie s nízkym obsahom kalórií je plná vitamínov a minerálov a môže byť skvelým doplnkom vášho jedálnička počas chudnutia. Ak polievku budete kombinovať s ďalšími nízkokalorickými potravinami bude chudnutie rýchlejšie.

Zdravé polievky na chudnutie vás môžu nasýtiť a dodať vám potrebné živiny. Chudnutie pôjde rýchlejšie ak bude polievky kombinovať s ďalšími potravinami s nízkym obsahom kalórií. Cvičením môžete chudnutie podporiť a zvýšiť objem svalovej hmoty. Vďaka tomu sa zvýši aj váš metabolizmus a vy budete chudnúť rýchlejšie. 

Daniela Ivanová
Daniela Ivanová

Projektová koordinátorka, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaujíma o nové trendy, módu a zdravie.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *