Domov » Zdravie a krása » Najlepšie vitamíny pre tehotné

Najlepšie vitamíny pre tehotné 2024! Prírodné vitamíny počas tehotenstva - recenzie a skúsenosti

Tieto najlepšie vitamíny pre tehotné odporúčame:

Overená kvalita

4.5/5

Stredná cesta

4.5/5

Vitamíny sú látky, ktoré sú pre nás životne dôležité. Keďže si ich naše telo nedokáže vytvoriť musíme ich prijímať v strave. Bežným pestrým stravovaním získame dostatok vitamínov. V našich životoch sú ale obdobia kedy by sme sa na vitamíny mali viac zamerať. Jedným z nich je aj tehotenstvo. 

Aké vitamíny pre tehotné ženy sú najlepšie? Pomôžeme vám s výberom tých najlepších prírodných vitamínov pre tehotné pre prvý až tretí trimester. Aké vitamíny brať? Dozviete sa v kompletnej recenzii. 

Najlepšie prírodné vitamíny pre tehotné na základe testu

Najlepšie vitamíny pre tehotné

Hodnotenie

Najlepšia cena

VENIRA Vitamíny pre tehotné ženy 1 – 3 trimester

Femibion 2 Tehotenstvo

Vitamíny na vlasy pre mamičky

Vitamin Code – multivitamín pre tehotné ženy

Verra Komplex Plodnosť & Tehotenstvo

PROBIO – FIX inum TRIM 3

Biopron 9 Prémium

GS Mamavit

Viridian Pregnancy Complex

Exeltis LadeeVita Trimestrové balenie​

NAJLEPŠIE VITAMÍNY PRE TEHOTNÉ RECENZIE - OBSAH ČLÁNKU

Najlepšie vitamíny pre tehotné

Pri výbere vhodných vitamínov sa môžete orientovať aj podľa recenzií. Stačí len v prehliadači vyhľadať výraz „vitamíny pre tehotné recenzie“ a zobrazí sa vám množstvo názorov od reálnych užívateliek doplnkov stravy. My sme pre vás pripravili rebríček tých najlepších tehotenských vitamínov a môžeme vám tak s výberom pomôcť.

VENIRA Vitamíny pre tehotné ženy 1 – 3 trimester (13,90e)

Komplexný výživový doplnok pre tehotné ženy Venira Vitamíny pre tehotné ženy obsahuje viac vitamínov a minerálov. Obsah a aj množstvo zložiek v tomto produkte je upravené tak, aby vyhovovalo nárokom organizmu tehotných žien. 

Vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej, vitamín C a D a minerály ako železo, zinok a jód dostatočne vyživujú organizmus matky a zároveň prispievajú k správnemu vývoju plodu. Produkt obsahuje aj cholín, čo je bioaktívna látka, ktorá pomáha udržiavať normálny metabolizmus homocysteínu a je dôležitá aj pre správny neurologický vývoj plodu.

Keďže ide o prírodné vitamíny pre tehotné ženy môžete ho užívať od začiatku tehotenstva až po pôrod. Jedno balenie obsahuje 60 kociek, ktoré sa neprehĺtajú ale cmúľajú. Odporúčaná denná dávka je 1 až 2 kocky. Balenie vám tak vydrží na 1 až 2 mesiace. S produktami od Veniry sme boli spokojní, keď sme testovali Venira kolagén.

Femibion 2 Tehotenstvo

Hľadáte vitamíny pre v tehotné 2. trimestri? Femibio 2 Tehotenstvo je vitamínový doplnok vhodný práve pre vás. Keďže nie každé tehotenstvo je plánované nemusíte sa obávať začať užívať vitamíny aj neskôr. Nikdy nie je neskoro. Tento produkt je vhodný na užívanie od 13 týždňa tehotenstva

Unikátne zloženie produktu pokrýva všetky špecifické potreby dieťaťa a aj matky. Obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správne delenie buniek, krvotvorbu a rast zárodočných tkanív (vrátane placenty), vitamín D podporujúci imunitný systém a metafolín, ktorý organizmus využije lepšie ako kys. listovú. Kapsule obsahujú esenciálne mastné kyseliny dôležité pre vývoj mozgu a zraku dieťaťa. 

Každá tabletka obsahuje minimálne 100% účinných látok (vitamíny, minerály) RHP (referenčná hodnota príjmu) Kapsula obsahuje rybí olej, ktorý je zdrojom ďalších dôležitých živín a vitamín E. V jednom balení nájdete 28 tabletiek a 28 kapsúl. Každý deň by ste mali užiť jednu tabletku a jednu kapsulu. Balenie vám tak vydrží 4 týždne.

Vitamíny na vlasy pre mamičky – gumíky (26 e)

Tehotenstvo vplýva na organizmus ženy. Nejde len o rôzne chute ale aj o stav vlasov. Niektoré ženy môžu mat počas tehotenstva problém s vypadávaním vlasov. Aj keď sa po pôrode všetko dostane zas do normálu, nemusíte tak dlho čakať. Vitamíny na vlasy pre mamičky – gumíky sú plné vitamínov a minerálov, ktoré podporujú rast vlasov, zmierňujú ich vypadávanie a vyživujú vlasovú pokožku. Užívaním tohto doplnku výživy budú vaše vlasy zdravšie, zabránite ich vypadávaniu, lámaniu alebo rozdvojovaniu končekov. Tento doplnok výživy je vhodný pre tehotné a aj dojčiace ženy a svojim zložením je bezpečný aj pre dieťa. 

V jednom balení sa nachádza 60 gumíkov. Odporúčané dávkovanie je 2 gumíky denne, najlepšie ráno. Balenie vám vydrží asi mesiac.

Vitamin Code – multivitamín pre tehotné ženy (65 e)

Doplnok Vitamon Code od spoločnosti Garden of Life je vyvinutý presne pre potreby tehotných žien. Obsahuje komplexný rad vitamínov a minerálov, ktoré vyživujú organizmus matky a prispievajú k správnemu vývoju dieťaťa. Vitamíny v produkte nie sú tepelne upravované a neobsahuje chemické prísady. 

Vo Vitamon Code sa nachádza vitamín B1 (tiamín) ktorý podporuje činnosť srdca a vitamín C pre zabezpečenie správnej funkčnosti krvných ciev. Rovnako tu nájdete aj dôležitú kyselinu listovú, vitamíny A, E, B a D3 Živiny, ktoré v produkte nájdete pochádzajú z RAW organickej zmesi ovocia a zeleniny, RAW organických klíčkov a živých baktérií. 

Balenie obsahuje 180 kapsúl. Odporúčaná denná dávka je 1 kapsula 3 krát denne. Jedno balenie vám vydrží dva mesiace.

(RAW strava je konzumácia surovej alebo mierne tepelne upravenej stravy. Patogény sa teplom nezničia, riziko infikovania sa je vyššie)

Verra Komplex Plodnosť & Tehotenstvo

Verra Komplex Plodnosť & Tehotenstvo je výživový doplnok vhodný nie len pre tehotné ženy ale aj ženy, ktoré chcú otehotnieť. Kombinácia zložiek tohto produktu podporuje plodnosť a priaznivo vplýva aj na rast a vývoj plodu. 

Pri výrobe tohto doplnku sa kládol dôraz na vstrebateľnosť všetkých živín, ktoré obsahuje. Vďaka tomu máte istotu, že z každej kapsuly získa organizmus maximálne množstvo vitamínov a minerálov. Okrem podstatných minerálov (horčík, vápnik, železo,…) obsahuje aj vitamíny B skupiny, ktoré podporujú vývoj plodu. 

V balení nájdete 60 kapsúl. Keďže je odporúčaná dávka 2 kapsule denne balenie vám vydrží mesiac. 

PROBIO – FIX inum TRIM 3

Vitamíny sú pre tehotné ženy dôležité, nemali by ste ale zabúdať ani na probiotiká, ktoré sa starajú o zdravie črevného mikrobiómu. Vďaka probiotikám sa zlepší vstrebateľnosť vitamínov nie len z potravy ale aj z doplnkov výživy.

Probio – Fix inum Trim 3 obsahuje dobré baktérie mliečneho kvasenia, ktoré podporujú trávenie a môžu pomôcť napríklad od zápchy, ktorá často trápi tehotné ženy. Okrem toho probiotiká zlepšujú funkciu imunitného systému nie len matky ale aj dieťaťa. 

V jednom balení produktu sa nachádza 90 kapsúl. Odporúčané užívanie je 1 kapsula 2 krát denne. Balenie vám tak vydrží na 1,5 mesiaca. Ak sa vám kapsula nedá prehltnúť môžete jej obsah vysypať do jogurtu. Probiotik, ktoré obsahuje sú chránené pred žalúdočnou kyselinou, takže sa nemusíte obávať, že z nich nič nevyužijete.

Probiotiká Biopron 9 Prémium sa často používajú pri a po liečbe antibiotikami. Môžete po nich ale siahnuť aj keď si chcete udržať zdravú črevnú mikroflóru. Tieto probiotiká sú vhodné aj pre tehotné a dojčiace ženy. Obsahujú až 9 rôznych kmeňov probiotík čím majú širšie spektrum účinkov. 

Biopron 9 Prémium vám môžu pomôcť pri rôznych tráviacich problémoch ako je hnačka alebo nevoľnosť. Zlepšia vstrebávanie živín z potravy do organizmu a podporujú imunitu

Balenie Biopron 9 Prémium obsahuje 40 kapsúl. Odporúčaná denná dávka je 1 kapsula 1 až 2 krát denne. Kapsule je potrebné zapiť dostatočným množstvom vody. V jednej tabletke je až 20 miliárd živých mikroorganizmov (probiotík). Balenie vám vydrží na cca mesiac (v závislosti od užívania).

Doplnok výživy GS Mamavit je vhodné užívať pred a počas tehotenstva a aj počas dojčenia. Obsahuje 22 vitamínov a minerálov vo vyváženej kombinácii. Tehotné ženy tak majú istotu, že každý deň získajú optimálne množstvo živín dôležitých nie len pre ich organizmus ale aj pre správny rast a vývoj plodu.

V produkte sa nachádzajú vitamíny skupiny B, A, C, D a E (vrátane dôležitej kyseliny listovej). V kombinácii s minerálmi (železo, horčík, selén, vápnik, jód,…) zmierňujú pocit únavy a vyčerpania, udržujú zdravé kosti, vplývajú kladne na funkcie štítnej žľazy a podporujú správny vývoj dieťaťa. Výhody, ktoré vám užívanie GS Mamavit prinesie ocenia ako tehotné ženy tak aj dieťa, ktoré nosia.

V balení sa nachádza 90 tabletiek. Odporúčaná denná dávka je 1 tabletka denne. Balenie vám vydrží na 3 mesiace. Jednou tabletkou pokryjete výživové nároky tehotných žien a aj plodu zároveň. Tento produkt neobsahuje lepok, laktózu a ani cukor, preto je vhodný aj pre diabetičky.

Viridian Pregnancy Complex 120 kapsúl

Viridian Pregnancy Complex je vyvážený komplex minerálov, vitamínov a esenciálnych aminokyselín, ktorý bol špeciálne zostavený na podporu organizmu budúcej mamičky a jej bábätka počas tehotenstva a kojenia. Tento produkt je ideálny pre všetky ženy, ktoré hľadajú komplexnú podporu svojho organizmu v tomto citlivom období.

Produkt obsahuje vitamín C, vápnik, hořčík, železo, zinok, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, jód, selen a mnohé ďalšie živiny, ktoré sú nevyhnutné pre správny vývoj plodu a zdravie matky. Tieto vitamíny a minerály prispievajú k optimalizácii celkového zdravia, podporujú imunitný systém a zabezpečujú, že tehotná žena dostane všetky potrebné živiny.

Viridian Pregnancy Complex je považovaný za jeden z najlepších vitamínov pre tehotné ženy, najmä v prvom a druhom trimestri tehotenstva. Je to vďaka jeho prírodnému zloženiu a absencii konzervačných látok, umelých farbív a geneticky modifikovaných ingrediencií. Tento produkt je vhodný aj pre vegánky.

Tento produkt je ideálny pre tehotné ženy, ktoré hľadajú kvalitné a prírodné vitamíny na podporu svojho zdravia a vývoja ich bábätka. Recenzie od zákazníčok potvrdzujú jeho účinnosť a kvalitu. Aké vitamíny brat v tehotenstve je častá otázka, na ktorú môže byť Viridian Pregnancy Complex odpoveďou.

Exeltis LadeeVita Trimestrové balenie

LadeeVita Trimestrové balenie je starostlivo pripravený a dôkladne vyvážený výživový doplnok, ktorý je špeciálne určený pre tehotné ženy. Tento produkt je ideálny pre ženy, ktoré túžia po zdravom bábätku, a to od plánovania tehotenstva až po ukončenie dojčenia. LadeeVita poskytuje matke aj bábätku všetky potrebné látky, aby ste si mohli byť istí, že ste urobili maximum pre zdravie svojho dieťaťa.

LadeeVita obsahuje bohatý komplex vitamínov a minerálov, vrátane omega-3 mastných kyselín, kyseliny listovej a ďalších esenciálnych látok. Tieto živiny sú mimoriadne dôležité pri vývoji nervovej sústavy bábätka, najmä v období 10 týždňov pred narodením. Produkt je zložený takmer zo všetkých odporúčaných vitamínov a minerálov, čo ho radí medzi najlepšie vitamíny pre tehotné ženy.

Vitamíny pre tehotné ženy

Počas tehotenstva by sa mala každá žena starať o svoje zdravie. Dobré a vyvážené stravovanie je základom. Dostatočný príjem živín je dôležitý nie len pre ženu ale aj plod, ktorý vo vás rastie. Organizmus tehotných žien potrebuje niektorých živín viac a hlavne tých, ktoré sa výrazne podieľajú na vývoji dieťaťa v maternici. 

Prečo užívať v tehotenstve vitamíny

V tehotenstve je užívanie vitamínov výhodné a potrebné z viacerých dôvodov. Po prvé, tehotenstvo je obdobie, keď ženské telo podstupuje množstvo zmien a vyžaduje si zvýšený príjem živín na podporu vlastného zdravia a správny vývoj bábätka. Vitamíny pre tehotné ženy sú špeciálne formulované tak, aby zabezpečili dostatočný príjem esenciálnych vitamínov a minerálov, ktoré môžu byť niekedy ťažké získať len z potravy.

Po druhé, vitamíny môžu pomôcť predchádzať výskytu vrodených chýb a podporujú optimálny vývoj orgánov a systémov bábätka. Napríklad kyselina listová, ktorá je často súčasťou tehotenských vitamínov, je nevyhnutná pre vývoj neurálnej rúrky a prevenciu vrodených chýb.

Po ďalšie, tehotné ženy často čelia rôznym zdravotným problémom, ako sú nevoľnosť, únava alebo anémia. Správne vybrané vitamíny môžu pomôcť zmierniť tieto problémy, poskytnúť energiu a podporiť celkové pohoda a vitalitu. Vitamíny pre tehotné ženy, najmä v prvom trimestri, môžu tiež pomôcť zmierniť rannú nevoľnosť.

V neposlednom rade, vitamíny pre tehotné ženy môžu byť dôležité aj po pôrode, najmä počas obdobia dojčenia. Pomáhajú zabezpečiť, že matka má dostatok živín, ktoré sú potrebné na produkciu kvalitného materského mlieka a podporujú rýchlejšie zotavenie po pôrode.

vitaminy s vodou pre tehotné

Aké vitamíny brať v tehotenstve

Kyselina listová – vitamín B9

Zohráva dôležitú úlohu pri vývoji mozgu a miechy dieťaťa, podieľa sa na správnom delení buniek embrya a zohráva dôležitú úlohu aj pri krvotvorbe. Ak hľadáte vitamíny pre tehotné prvý trimester mali by ste sa zamerať hlavne na tento vitamín. Dokonca sa odporúča užívať ho ešte pred plánovaným počatím (aspoň 2 – 3 mesiace). 

Vitamín B12

Podieľa sa na vývoji nervovej sústavy plodu a formovaní červených krviniek. Podporuje vstrebávanie železa do organizmu. Na jeho dostatok by ste mali dbať ak chcete otehotnieť. Vitamín B12 podporuje správne fungovanie reprodukčného systému.

Vitamín D

Nedostatkom vitamínu D trpí veľa ľudí, pozor na jeho hladinu by si mali dať všetci ale hlavne tehotné ženy. Tento vitamín si dokáže organizmus vytvoriť sám, stačí k tomu len slnečné svetlo dopadajúce na vašu pokožku. 

S pobytom na slnku to ale netreba preháňať a keďže tehotné ženy potrebujú zásobovať týmto vitamínom aj plod nie je zlý nápad siahnuť po doplnkoch výživy s vitamínom D3. Vitamín podporuje vstrebávanie vápnika, podporuje funkciu imunity a zohráva dôležitú úlohu pri prenose nervových vzruchov.

Železo a vitamín C

Železo sa podieľa na tvorbe červených krviniek a keďže sa počas tehotenstva zvyšuje u ženy objem krvi je dôležité aby ste mali tohto prvku dostatok. Výhodné je užívať železo spolu s vitamínom C, ktorý podporuje vstrebateľnosť železa.

Jód

Minerál, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy a produkciu hormónov. U dieťaťa sa začína štítna žľaza vyvíjať v 12 týždni tehotenstva. Jej vývoj je priamo úmerný hladine jódu v krvi matky. Nedostatok tohto minerálu môže viesť k predčasnému pôrodu, poruchám zraku alebo sluchu  dieťaťa alebo k ADHD.

Horčík a vápnik

Ďalšie dva minerály, ktoré sú dôležité pre vývoj kostí, raste svalov a vývine nervov. Priaznivo vplývajú aj na zdravie matky, keďže práve ženám v neskoršom veku hrozí riziko rednutia kostí. 

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny (esenciálne mastné kyseliny) sú dôležité pri formovaný mozgu dieťaťa, nervového systému a aj pri vývoji zraku. Okrem toho podporujú imunitný systém a regulujú zápalové procesy v organizme. 

Vitamínov a minerálov, ktoré by tehotné ženy mali užívať je samozrejme viac. Skôr ako ale siahnete po doplnku výživy porozprávajte sa o tom s lekárom. Rovnako ako nedostatok vitamínov tak aj ich nadbytok môže mať negatívny vplyv na organizmus. 

Prírodné vitamíny pre tehotné ženy patria medzi tie najlepšie. Organizmus tak nie je zaťažený žiadnymi syntetickými látkami. Prírodné vitamíny môžete najlepšie získať v strave. Aj keď majú tehotné ženy rôzne chute mali by ste dbať na správne, zdravé a vyvážené stravovanie. 

Nemusíte jesť za dvoch ale určite by ste si mali dať záležať na vyššom prijme živín. Deficit vitamínov najlepšie zistí váš lekár na základe rozborov krvi. Následne vám môže odporučiť vhodné doplnky stravy. 

Vhodné potraviny počas tehotenstva?

Výber správnych potravín je kľúčový, a preto je dobré vedieť, po akých potravinách by tehotná žena mala siahnuť.

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Sú to najlepšie vitamíny pre tehotné ženy, ktoré by mali byť základom každej stravy. Zelenina ako špenát a iné listové zeleniny sú bohaté na kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná v prvom trimestri tehotenstva.

Celozrnné produkty

Celozrnné produkty, ako sú celozrnný chlieb, ryža alebo cestoviny, sú bohaté na vlákninu a železo. Pomáhajú pri trávení a zabraňujú problémom, ako je zápcha, ktorá môže byť bežná počas tehotenstva.

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky sú zdrojom vápnika a vitamínu D. Vápnik je nevyhnutný pre budovanie kostí a zubov bábätka, zatiaľ čo vitamín D pomáha absorbovať vápnik a podporuje imunitný systém.

Bielkoviny

Mäso, hydina, ryby, vajcia a strukoviny sú dôležitým zdrojom bielkovín. Ryby, najmä tie mastné, sú tiež zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre vývoj mozgu a očí bábätka.

Orechy a semienka

Orechy a semienka sú bohaté na vitamíny, minerály a zdravé tuky. Sú to skvelé prírodné vitamíny pre tehotné ženy, ktoré môžu byť konzumované ako zdravé snacky alebo pridané do rôznych jedál.

Čomu sa v tehotenstve vyhýbať?

Tehotenstvo je obdobie plné radosti a očakávania, ale tiež čas, keď by mala žena venovať zvýšenú pozornosť svojmu zdraviu a životnému štýlu. Existujú určité potraviny, nápoje a aktivity, ktorým by sa tehotná žena mala vyhýbať, aby zaistila bezpečnosť a zdravý vývoj svojho bábätka.

Alkohol a tabak

Alkohol a tabakové výrobky sú na čele zoznamu. Konzumácia alkoholu a fajčenie počas tehotenstva môžu mať vážne negatívne účinky na vývoj plodu. Je dôležité tieto látky úplne vylúčiť.

Kofeín

Tehotné ženy by mali obmedziť príjem kofeínu. Nadmerná konzumácia kofeínu môže byť spojená s rizikom predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti.

Neupravené mäso a ryby

Surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso a ryby môžu obsahovať baktérie a parazity, ktoré môžu ohroziť zdravie tehotnej ženy a jej bábätka.

Neoverené doplnky stravy

Nie všetky doplnky stravy a bylinky sú počas tehotenstva bezpečné. Je nevyhnutné konzultovať ich užívanie s lekárom.

vitamíny pre tehotne a dojčiace ženy
Daniela Ivanová
Daniela Ivanová

Projektová koordinátorka, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaujíma o nové trendy, módu a zdravie.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *