Domov » Zdravie a krása » Najlepšia masť a krém na hemoroidy 2024! Zaručene pomôže! Recenzie a skúsenosti

Najlepšia masť a krém na hemoroidy 2024! Zaručene pomôže! Recenzie a skúsenosti

Tieto najlepšie maste a krémy na hemoroidy odporúčame:

Víťaz testu

livsane mast na hemoroidy
5/5

Overená kvalita

4.5/5

Stredná cesta

4.5/5

Ak máte zlatú žilu, určite si nemôžete povedať, že ste bohatí. Práve naopak, zlatá žila nie je nič potešujúce. Je to iné, resp. ľudové označenie zdravotného problému, ktorým sú hemoroidy. Môžu postihnúť kohokoľvek. Líšia sa aj príznakmi, závažnosťou, aj tým, ako reagujú na liečbu. 

Ak u ľudí hemoroidy prepuknú, aplikujú voľnopredajnú masť alebo krém na hemoroidy, čapíky na hemoroidy alebo rôzne lieky na hemoroidy. Recenzie na lieky na hemoroidy nám pomohli vybrať týchto 6 najlepších mastí, ktoré vám pomôžu zmierniť bolesť a vyhrať nad zlatou žilou. 

V tomto článku sa budeme zaoberať najlepšími masťami a tabletkami na liečbu hemoroidov. Naším cieľom je pomôcť vám nájsť najlepšie riešenie pre vaše problémy s hemoroidmi. Ktorá masť je najlepšia? 

Najlepšie lieky na hemoroidy na základe testu

NAJLEPŠIE MASTE NA HEMOROIDY RECENZIE - OBSAH ČLÁNKU

Najlepšie maste a lieky na hemoroidy

LIVSANE – najlepšia masť na hemoroidy

Na prvom mieste sa oprávnene ocitla masť na hemoroidy Livsane, ktorá uľaví od rôznych zdravotných problémov. Hoci je primárne určená na liečbu hemoroidov v rannom štádiu, pomôže aj pri iných análnych ťažkostiach. Ak trpíte análnym ekzémom alebo vás trápia bolestivé trhliny, určite siahnite po masti Livsane.

Táto masť na hemoroidy obsahuje výťažky z hamamela virginského, ktorý je známy svojimi protizápalovými, sťahovacími a upokojujúcimi účinkami. Je tiež antioxidantom, takže problémy nielen hojí a lieči, ale vytvára aj ochrannú vrstvu nad postihnutou oblasťou. Pokožka je správne zvlhčená, tým je viac odolná. Livsane masť obsahuje taktiež panthenol, ktorý upokojuje podráždené miesta, potláča pálenie a svrbenie. 

Masť je dodávaná v tube s aplikátorom, ktorý uľahčuje jej nanášanie.  Aplikujte aspoň 3 × denne.

Extra tip: Hemoxin 60 kapsúl

V boji proti hemoroidom sú často nápomocné aj kapsule. Aj tu je veľmi dôležité vybrať si také, ktoré skutočne účinkujú. Odporúčame kapsule Hemoxin, ktoré nie sú určené priamo na liečbu hemoroidných ochorení, pomáhajú však s trávením a podporujú správnu funkciu čriev.

Hemoxin kapsuly ponúkajú komplex 5 prírodných látok. Hesperidín a diosmín sú citrusové bioflavonoidy, ktoré pomáhajú predchádzať rôznym civilizačných ochoreniam. Pagaštan konský podporuje zdravie žíl a ciev. Rutín má antioxidačné účinky a zmierňuje opuchy. Vitamín C je dôležitý pre správnu funkciu krvných ciev a poskytuje ochranu bunkám.

Hemoxin je vhodný pre mladých aj starších ľudí. Stačí užívať 1 kapsulu denne, aby ste sa cítili lepšie. Toto balenie vám potom vystačí na 2 mesiace. 

FAKTU masť na hemoroidy

Ak máte bolesti v oblasti konečníka a bolestivé vyprázdňovanie, krvácate z konečníka, trpíte análnym ekzémom a zápalom, vnútornými či vonkajšími hemoroidmi, určite vyskúšajte masť na zlatú žilu Faktu. Uľaví od všetkých týchto neduhov, navyše je cenovo dostupná.

V tube sú ukryté dve účinné látky: cinchokaín, polykrezulén. Anestetikum cinchokaín tlmí bolesti, polykrezulén zastavuje krvácanie, ničí mikroorganizmi a uľavuje od pálenia a ďalších nepríjemných a bolestivých príznakov. 

Je vhodný aj na dlhodobé užívanie. Výhodou je, že Faktu je dostupné v dvoch formách. Nielen ako masť, ale aj ako čapíky na hemoroidy, ktoré sa vám zídu, ak vás trápi vnútorná zlatá žila.

Procto-Glyvenol masť na zlatú žilu

Liek na hemoroidy v podobe bielej masti Procto-Glyvenol je určený na liečbu vonkajších aj vnútorných hemoroidov. Prináša rýchlu úľavu od nepríjemných príznakov, ako sú bolesť, pocit napätej kože, pichanie a rezanie. Pôsobí protizápalovo, aj ako anestetikum.

Z recenzií užívateľov vieme, že masť má skutočne dokázané účinky, a to vďaka dvom látkam. Tribenozid uľavuje od bolesti, znižuje priepustnosť a zmierňuje zápal. Lidokaín potláča pálenie a svrbenie, zbaví vás bolesti spôsobenej hemoroidmi. 

Pri hemoroidoch v rannom štádiu aplikujte masť 2 × denne. Keď zlatá žila ustúpi, stačí ju používať 1 × denne. Aj Procto-Glyvenol je dostupný vo forme čapíkov.

HemoStop Gél Max masť na hemoroidy

Gél na hemoroidy HemoStop je vysokoúčinný vďaka 12 látkam, ktoré pomáhajú v boji so zlatou žilou a s regeneráciou oblasti konečníka. Všetko sú to prírodné extrakty, aj preto užívatelia gél tak dobre znášajú. Spomenieme napríklad ľubovník bodkovaný, očianku rostokovú, nechtík lekársky, skorocel kopijovitý či aloe vera.

Gél hydratuje a regeneruje sliznicu konečníka, má chladiaci aj čistiaci účinok, uľavuje od štípania, rezania, svrbenia aj pálenia. Ošetrí a vylieči aj drobné trhliny, popraskanie a zaparenie análnej oblasti. Používať ho môžu aj tehotné a dojčiace ženy. Aplikujte ho 2 – 3 × denne pod dobu 5 až 10 dní. HemoStop je dostupný aj ako liek na hemoroidy vo forme kapsúl.

Preparation H masť na hemoroidy

Ďalší veľmi obľúbený liek na hemoroidy je masť Preparation H. Je určená na liečbu vonkajších aj vnútorných hemoroidov, zmierňuje pálenie a svrbenie v oblasti konečníka, opuchy aj bolestivé vyprázdňovanie.

Obsahuje olej zo žraločej pečene a pivovarnícke liečivé kvasnice. Masť je najúčinnejšia vtedy, keď ju používate pravidelne, a to ráno, večer a po každej stolici. Keď hemoroidy ustúpia, pokračujte v liečbe ďalších min. 5 dní. Vhodná na vonkajšie, aj vnútorné použitie pomocou aplikátora.

Čo sú hemoroidy?

Hemoroidy, resp. konečníkové žily sa nachádzajú v každom ľudskom tele. Aj vďaka ním správne funguje udržanie a správne vyprázdňovanie obsahu čriev. Hemoroidy vás začnú trápiť vtedy, keď sa zapália, zväčšia, alebo sa v nich vytvorí krvná zrazenina. Takto zapálené žily potom vytvárajú tlak na okolité cievy (tzv. cievnu sieťku). Tie sa potom nadmerne rozšíria, nahromadí sa v nich krv, v dôsledku čoho vznikajú bolestivé uzlíky. 

Rozdelenie hemoroidov

Poznáme vnútorné a vonkajšie hemoroidy. Najčastejšie sa vyskytujú vnútorné, ktoré vznikajú pri namáhavom vyprázdňovaní čriev. Prejavujú sa najmä krvácaním a tvorbou hlienu. Bolesť prichádza až v pokročilejších štádiách. Zriedka môžu vystúpiť z konečníka.

Vonkajšie hemoroidy sú malé modré uzlíky pod pokožkou v okolí konečníka. Bolesť sa ozýva vtedy, ak sa tieto žily zapália.

Prečo hemoroidy vznikajú?

Ako sme už spomenuli, hemoroidné ochorenie môže postihnúť kohokoľvek. K najčastejším príčinám patrí napríklad zlá životospráva, chronická hnačka alebo zápcha, zadržiavanie stolice a nadmerná námaha pri vyprázdňovaní, vyšší vek, tehotenstvo, sedavý spôsob života, stres a pod.

Je dôležité vedieť, že hemoroidy sú bežné a často sa vyskytujú u dospelých. Väčšina prípadov je možné liečiť pomocou domácich opatrení, ako je zmena stravovacích návykov, používanie mastí alebo kúpeľov a cvičenie. V niektorých prípadoch však môže byť potrebný chirurgický zákrok. Ak máte podozrenie na hemoroidy alebo sa vaše príznaky zhoršujú, je dôležité navštíviť lekára, aby vám poskytol primeranú liečbu a odporučil ďalšie kroky.

bolest na toalete od hemoroidov

Čo okrem mastí funguje?

Aby ste si uľavili od bolesti, svrbenia a rezania, pomôcť si môžete aj týmito jednoduchými trikmi:

– jedzte potraviny s vysokým obsahom vlákniny;

– doprajte si teplý kúpeľ;

– vyhýbajte sa dvíhaniu ťažkých vecí;

– doprajte si rýchlu chôdzu 20 – 30 min. denne, pozitívne stimuluje činnosť čriev;

– nezdržujte sa na toalete dlhšie, ako je potrebné. Dlhé sedenie môže zvýšiť tlak na vnútorné žily a cievy.

Kedy navštíviť lekára

Ak vidíte v stolici krv alebo sa trápite s hemoroidmi viac ako 8 dní a stav sa nelepší, poraďte sa so svojím lekárom. Krvácanie z konečníka môže byť sprievodným javom aj iných ochorení. Ak teda badáte zmeny vo vyprázdňovaní alebo ak vaša stolica mení farbu alebo konzistenciu, určite návštevu lekára neodkladajte. 

Aké sú možnosti liečby hemeroidov?

Hemoroidy sú bežným problémom, ktorý postihuje mnoho ľudí. Liečba sa zvyčajne zameriava na zmierňovanie príznakov a zlepšenie kvality života pacienta. Existuje niekoľko možností liečby hemoroidov, medzi ktoré patrí:

  • Kúpele a obklady: Teplé kúpele môžu pomôcť zmierňovať bolesť a opuchy spojené s hemoroidmi. Obklady sú tiež účinným spôsobom zmierňovania príznakov. Napríklad studené obklady môžu pomôcť znížiť opuch, zatiaľ čo teplé obklady pomáhajú zmierňovať bolesť.
  • Kortikosteroidné krémy a masti: Pomáhajú znižovať zápal a svrbenie spojené s hemoroidmi. Vhodné sú pre liečbu vnútorných aj vonkajších hemoroidov. Pred použitím by ste však mali o tomto lieku diskutovať so svojím lekárom, aby sa uistil, že tento spôsob liečby je pre Vás vhodný.
  • Rektálne čapíky: Tieto čapíky sú ďalšou možnosťou liečby hemoroidov. Obsahujú účinné látky, ktoré pomáhajú zmierňovať zápal, svrbenie a bolesť. Sú vhodné pre vnútorné hemoroidy.
  • Sklerotizácia hemoroidov: Ide o postup, ktorým sa zavádza roztok do hemoroidov, ktorý spôsobí ich zmenu. Cieľom tohto postupu je znížiť opuchy a zápaly, čím sa zlepšuje kvalita života pacienta.
  • Operácia: V prípade, že iné spôsoby liečby nezaberajú, môže byť nevyhnutné podstúpiť operáciu. Existuje niekoľko rôznych chirurgických postupov, ktoré sa používajú na liečbu hemoroidov.

Pomôžu aj bylinky!

Existuje mnoho byliniek, ktoré sa tradične používajú na liečbu hemoroidov. Niektoré z najbežnejších sú:

  1. Rakytník rešetliakový – obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý pomáha zlepšiť cirkuláciu a zmierniť zápaly. Môže sa používať vo forme masti alebo kapsúl.

  2. Arnika – má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť svrbenie a podráždenie. Môže sa používať ako masť alebo tinktúra.

  3. Nechtík lekársky – obsahuje látky s protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami. Môže sa používať vo forme masti alebo tinktúry.

  4. Hamamel – má adstringentné vlastnosti, ktoré pomáhajú zlepšiť tonus ciev a zmierniť krvácanie. Môže sa používať ako tinktúra alebo extrakt.

  5. Harmanček – má protizápalové a antiseptické účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť svrbenie a zápal. Môže sa používať vo forme masti alebo kúpele.

  6. Kôpor – obsahuje látky, ktoré pomáhajú zmierniť zápaly a zlepšiť trávenie. Môže sa používať ako čaj alebo pridávať do kúpeľov.

Tieto bylinky sa môžu používať samostatne alebo v kombinácii s inými liekmi na hemoroidy, ako sú kapsuly, masti, kúpele alebo čapíky.

Hemoroidy

FAQ - často kladené otázky

Hemoroidy sú opuchnuté žily v konečníku a konečníkovom kanáli. Spôsobujú ich zvyčajne nadmerné namáhanie pri vyprázdňovaní čriev, sedavý životný štýl, ale aj faktory ako tehotenstvo, genetika a vek.

V závislosti od závažnosti môžu byť hemoroidy liečené rôznymi spôsobmi. Zmena stravovacích návykov, pitie viac vody a cvičenie môže pomôcť zmierniť príznaky. V niektorých prípadoch môžu byť predpísané lieky, napríklad masti alebo pilulky proti bolesti. V prípade závažnejších prípadov môže byť potrebný chirurgický zákrok, ako napríklad ligácia alebo hemoroidektómia.

Vo väčšine prípadov sú hemoroidy neškodné a liečiteľné. V závažnejších prípadoch môžu však spôsobiť vážnejšie problémy, ako napríklad anémia z nedostatku železa z dôvodu pravidelného krvácania. V niektorých prípadoch môžu hemoroidy tiež spôsobiť krvný zrazeninu v opuchnutej žile.

Áno, existuje niekoľko spôsobov, ako predchádzať vzniku hemoroidov. Dôležité je mať zdravé stravovacie návyky s dostatočným príjmom vlákniny a vody. Dôležitý je tiež pohyb a vyhýbanie sa sedavému životnému štýlu. Pri pohybe čriev je dôležité nepretlačovať a používať mäkký toaletný papier.

Eva Dedinská
Eva Dedinská

Internet je úžasný svet. Ponúka nekonečné možnosti vzdelávania sa. Pohltil aj mňa, preto milujem písanie článkov na rôzne témy, návodov, ako si poradiť s nejakým problémom a recenzií produktov, ktoré vám často pomôžu s rozhodovaním. Popri písaniu článku sa dozviem vecí, o ktorých som často ani nechyrovala. A práve tieto informácie sa snažím posúvať ďalej. Zaujímam sa najmä o bývanie a domácnosť, krásu a zdravie, hobby, elektroniku a pod. Ak nepripravujem články pre vás, píšem knihy (som autorkou niekoľkých kníh určených najmä ženám). Okrem toho milujem chalupárčenie, nakoľko bývam na krásnej hornatej Orave.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *