Domov » Testy a recenzie » Primulus recenzie a skúsenosti

Wobenzym – Účinný liek alebo nebezpečný pre zdravie? Recenzia a skúsenosti!

Zápal a bolesť každého druhu je pre človeka naozaj nepríjemný zážitok. Niekedy to môže prejsť “samo”, inokedy nepomáhajú ani viaceré mastičky alebo tabletky proti bolesti. Sú prípady, kedy je návšteva lekára viac než potrebné, no inokedy môže pomôcť aj liek zvaný Wobenzym

O čo ide? Všetko potrebné sa dozviete v našom článku, kde si povieme o výhodách Wobenzymu, ako vám môže pomôcť, aké je dávkovanie a čo všetko sa nachádza v jeho zložení. Taktiež vám priblížime skúsenosti s Wobenzymom a ako dopadol v recenzii.

WOBENZYM RECENZIA - OBSAH ČLÁNKU

Čo je to Wobenzym

Wobenzym je liek proti zápalom, opuchom a poruchám imunity. Vďaka svojej unikátnej zmesi enzýmov účinne pomáha ľuďom už viac ako 50 rokov. Čo sú to enzýmy? Ide o bielkoviny, ktoré pomáhajú urýchľovať metabolizmus alebo chemické reakcie v našom tele. 

Naše telo ich prirodzene produkuje, avšak pri rôznych úrazoch je potrebné, aby sme ich prijímali aj prostredníctvom lieku alebo výživového doplnku.

Aké sú výhody Wobenzymu

Vďaka skvelému zloženiu Wobenzym účinne a efektívne posilňuje oslabenú imunitu, zmierňuje zápaly v oblasti krku, nosa a uší alebo znižuje opuch po úrazoch či operácii. Wobenzym sa už mnoho desaťročí používa na podporu zdravia a pohyblivosti kĺbov a svalov. Zbavuje telo nečistôt a poškodených bielkovín, ktoré sa usadzujú v kĺboch a iných tkanivách, kde spôsobujú zápaly a spomaľujú proces hojenia.

Wobenzym okrem toho výrazne znižuje hladinu C-reaktívneho proteínu (CRP), ktorý poukazuje na nadmerný zápal v tele. Jeho užívanie môže taktiež skrátiť čas rekonvalescencie po operácii. Enzýmová terapia pred a po operácii totiž znižuje opuch, zápal a bolesť. Taktiež môže zabrániť tvorbe jaziev.

Znížená funkcia imunitného systému môže zvýšiť riziko infekcií a chronických ochorení, zatiaľ čo nadmerná imunitná reakcia môže viesť k autoimunitným ochoreniam, ako je napríklad lupus, pri ktorom telo napáda samo seba. Na druhej strane, vyvážený imunitný systém sa dokáže lepšie brániť proti baktériám, vírusom, hubám a iným škodlivým organizmom.

Dobrou správou tak je, že Wobenzym zvyšuje hojivé účinky zápalovej reakcie imunitného systému a zároveň zadržiava nadmerný zápal, aby sa nevymkol spod kontroly a nespôsobil spúšť po celom tele. 

Zloženie Wobenzymu

Wobenzym obsahuje viacero účinných látok, o ktorých sa dozviete dôležité informácie nižšie.

Amyláza

Amyláza je enzým, typ bielkoviny, ktorá telu pomáha štiepiť sacharidy. Amylázu v tele produkuje pankreas a slinné žľazy v ústach. Zaujímavosťou je, že ide o prvý enzým, ktorý bol nájdený a izolovaný pod menom diastáza v roku 1833.

Bromelaín

Ide o zmes enzýmov, ktoré pomáhajú stráviť bielkoviny. Pochádzajú zo stonky, plodov a šťavy ananásu. Má stáročnú históriu používania na liečbu rôznych ochorení, najmä v Strednej a Južnej Amerike. Bromelaín sa môže používať samostatne alebo v kombinácii s inými liekmi. 

Lokálne sa bromelaín používa na odstránenie odumretej kože z popálenín a perorálne na zníženie zápalu a opuchu – najmä nosových ciest. Okrem toho sa môže použiť ako pomocný prostriedok pri trávení, pri osteoartritíde a na zníženie bolesti boľavých svalov

Chymotrypsín

Chymotrypsín je tráviaci proteolytický enzým produkovaný pankreasom, ktorý v tenkom čreve pomáha tráviť bielkoviny. Je o ňom známe, že pomáha znižovať začervenanie a opuch spôsobený operáciou či infekciou. Okrem toho podporuje rýchlejšie hojenie rán a traumatických poranení tkaniva.

Zaujímavosťou je, že chymotrypsín sa používa aj v liekoch na uvoľnenie hlienov u osôb, ktoré majú astmu, bronchitídu alebo infekcie dutín.

Lipáza

Lipáza je enzým,ktorý telo používa na rozklad tukov v potravinách, aby sa mohli vstrebať v črevách. Produkuje sa v pankrease, ústach a v žalúdku. Väčšina ľudí produkuje dostatok pankreatickej lipázy, ale ľudia s cystickou fibrózou, Crohnovou chorobou a celiakiou nemusia mať dostatok lipázy na to, aby z potravy získali potrebnú výživu.

Pankreatín

Ide o kombináciu tráviacich enzýmov, ktoré sú produkované pankreasom a zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení tukov, bielkovín a cukrov. Pankreatín taktiež nahrádza tráviace enzýmy v prípade, že telo nemá dostatok vlastných. Tento nedostatok enzýmov môže spôsobiť napríklad cystickú fibrózu, pankreatitídu či rakovinu pankreasu.

Papaín

Papaín je proteolytický enzým získavaný zo surových plodov papáje. Dostupný je aj vo forme lokálnych a žuvacích prípravkov či kapsúl. Populárny je najmä vďaka svojej schopnosti znížiť bolesť, zápal a opuch. Používa sa aj na zlepšenie trávenia a na liečbu infekcií, hračky a alergií. 

Podľa článku v časopise Nutrition Review výskum ukázal, že proteolytické enzýmy pomáhajú zmierňovať zápal rovnako dobre alebo lepšie ako niektoré protizápalové lieky. 

Trypsín

Je to enzým, ktorý nám pomáha tráviť bielkoviny v tenkom čreve a pokračuje tak v procese trávenia, ktorý sa začal v žalúdku. Trypsín sa často nachádza v doplnkoch výživy a podobne ako Wobenzym pomáha pri poruchách trávenia, znižuje bolesť a zápal pri osteoartritíde a podporuje regeneráciu pri športových zraneniach.

S akými problémami vie pomôcť Wobenzym?

Redukcia zápalu

Wobenzym obsahuje enzýmy, ktoré majú protizápalové účinky. Tieto enzýmy môžu pomôcť znížiť opuchy, bolesti a zápaly v tele. Preto sa Wobenzym často používa na zmiernenie zápalových ochorení, ako sú napríklad artritída, bronchitída, zápalové ochorenia čriev a podobne.

Zlepšenie imunitného systému

Niektoré z enzýmov v Wobenzyme môžu pomôcť posilniť imunitný systém. Tým, že zlepšujú prietok krvi a lymfy, môžu tiež pomôcť pri prenose protilátok a lymfocytov do postihnutých oblastí tela, čím sa zlepšuje obranyschopnosť organizmu. Pozrite si aj náš článok tých najlepších doplnkov na posilnenie imunity.

Podpora trávenia

Wobenzym môže pomôcť s trávením tým, že pomáha rozkladať potravu a zlepšuje vstrebávanie živín. Navyše, pomáha aj s hojením rán, pretože enzýmy v tomto doplnku stravy môžu pomôcť s regeneráciou tkaniva a zlepšením prietoku krvi.

Rekonvalescencia po úrazoch

Pri rekonvalescencii po úrazoch a operáciách môže byť proces zotavovania veľmi náročný a bolestivý. Aj keď zdravý organizmus má silné regeneračné schopnosti, je často potrebná pomoc pri liečení poranení.

Okrem fyzioterapie a rehabilitácie môže byť užitočné zapojiť do liečebného procesu aj pomocou enzýmov, ako je Wobenzym. Tieto enzýmy môžu pomôcť zmierniť bolesť a urýchliť hojenie rán – ako sme spomínali v bode o redukcii zápalu. Navyše, môžu pomôcť pri vstrebávaní opuchov, krvných podliatín a výronov.

Je však dôležité si uvedomiť, že Wobenzym nie je náhradou za fyzioterapiu a rehabilitáciu, ale môže byť účinným doplnkom k týmto liečebným metódam. Okrem toho, každý organizmus je jedinečný, preto je dôležité poradiť sa so svojím lekárom, aby určil najvhodnejší spôsob liečby a používania Wobenzymu.

Roztrúsená mozgová skleróza

Roztrúsená mozgová skleróza je ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Symptómy sa môžu prejaviť v rôznych formách, ako je napríklad ochabnutie svalov, problémy s koordináciou pohybov alebo zrakové poruchy

Existuje niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že Wobenzym môže byť účinným doplnkom pri liečbe roztrúsenej sklerózy. Enzýmy v Wobenzyme môžu pomôcť zmierniť zápalové procesy v tele, ktoré sú spájané s touto chorobou. Avšak, pred použitím Wobenzymu na liečbu roztrúsenej sklerózy, je dôležité konzultovať s lekárom.

Fibrocystická mastopatia

Fibrocystická mastopatia je ochorenie, ktoré postihuje prsníky. Charakterizuje sa tvorbou uzlov a bolestivosťou prsníkov. Wobenzym môže byť účinným spôsobom liečby tejto choroby. 

Enzýmy v Wobenzyme môžu pomôcť zmierniť zápalové procesy v prsníkoch a zlepšiť cirkuláciu krvi. Použitie Wobenzymu pri liečbe fibrocystické mastopatie by malo byť pod dohľadom lekára a dodržiavať sa odporúčané dávkovanie.

Ako užívať Wobenzym - dávkovanie

Dávkovanie výživového doplnku Wobenzym je individuálne a záleží od toho, ako vážny je stav konkrétneho človeka. Pri akútnych zápaloch sa odporúča užívať 3-krát 10 tabliet denne po dobu dvoch týždňov. 

Pokiaľ vás trápi chronický a opakujúci sa zápal, Wobenzym užívajte 3 až 4 týždne 3-krát denne 5 tabliet. Užívanie sa však neodporúča ľuďom, ktorí trpia závažným poškodením funkcie obličiek alebo pečene.

Rád by som upozornil, že dávkovanie Wobenzymu by malo byť vždy konzultované s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom. Nižšie sú uvedené iba všeobecné pokyny na dávkovanie, ktoré by sa mali brať len informatívne.

Pre koho je Wobenzym vhodný

Liek Wobenzym je vhodný pre každého, koho trápi zápal, opuch alebo infekcia. Pomáha s viacerými druhmi bolesti a vie byť nápomocný pri liečbe viacerých ochorení – lymfedémy, potrombotický syndróm, artróza, mimokĺbový reumatizmus či akútne, chronické a recidivujúce zápaly.

Pre koho Wobenzym nie je vhodný?

Wobenzym nie je vhodný pre osoby s alergiou na niektorú zo zložiek lieku, ako napríklad proteázy alebo bromelain. Taktiež by mal byť opatrne užívaný u osôb s ochorením pečene alebo obličiek, v prípade liečby krvácania alebo užívania liekov na riedenie krvi. 

Ďalšou kontraindikáciou môže byť tehotenstvo a dojčenie. Pred užitím Wobenzymu by mal pacient konzultovať s lekárom, pretože Wobenzym výrazne škodí vyššie spomenutým typom pacientov. Dokonca pri dlhodobom nadmernom užívaní, môže Wobenzym zvyšovať vašu hmotnosť – budete priberať.

Moja skúsenosť s Wobenzym

Osobne som užíval Wobenzym počas môjho zápalu priedušiek a musím povedať, že moje skúsenosti sú veľmi pozitívne. Tabletky mi pomohli rýchlejšie sa uzdraviť a zmierňovať zápalové stavy. Taktiež som si všimol, že mám viac energie a cítim sa celkovo vitálnejšie.

Avšak, niektorí užívatelia sa sťažujú na nepríjemné vedľajšie účinky, najmä na tráviacu sústavu. Mnohé ženy sa obávajú aj možného priberania na hmotnosti, ktoré sa však u mňa neobjavilo. Cenu Wobenzymu mnohí považujú za vysokú a kritizujú ju.

Celkovo, skúsenosti s užívaním Wobenzymu sú rôzne. Zdá sa však, že tabletky sú najúčinnejšie pri zápalových stavoch a pooperačných stavoch. Mnohí užívatelia si všimli zlepšenie imunity a zvýšenie vitality. 

Avšak, ako pri každom lieku, môžu sa vyskytnúť aj vedľajšie účinky, ktoré sa líšia od osoby k osobe.

Cena variantov balení

Ak si kúpite najlacnejší Wobenzym, ktorý bude obsahovať 40 tabliet, zaplatíte cez 8 €. Ak prejdete na vyššie balenie – 200 tabliet, tak cena za Wobenzym vás vyjde na 33 €. Najvýhodnejšia je posledná možnosť, zaobstarať si 800 tabletkové balenie Wobenzymu za 96 €.

Podobné doplnky na trhu - náhrada Wobenzymu

Bromelain

Tento prírodný enzým sa nachádza v ananásoch a má protizápalové a protinádorové vlastnosti. Podobne ako Wobenzym, pomáha znižovať opuchy a podporuje hojenie rán.

Kurkuma

Toto korenie sa tradične používa v ázijskej kuchyni a má silné protizápalové vlastnosti. Obsahuje zlúčeninu kurkumin, ktorá môže pomôcť zmierniť bolesť a zápal.

Často kladené otázky

Dávkovanie Wobenzymu závisí od typu ochorenia a jeho závažnosti. Všeobecne sa odporúča užívať trikrát denne pred jedlom. Presné dávkovanie a trvanie užívania by však mal stanoviť lekár.

Vzhľadom na obsah enzýmov by mal pacient pred užívaním Wobenzymu konzultovať so svojim lekárom, či môže užívať Wobenzym spolu s inými liekmi, ktoré užíva.

Wobenzym je všeobecne dobre tolerovaný a vedľajšie účinky sú zriedkavé. Niektorí pacienti však môžu mať alergické reakcie, ktoré sa prejavia kožným vyrážkami alebo tráviacimi ťažkosťami. Ak sa vyskytnú akékoľvek nežiaduce účinky, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára.

Môj názor na doplnok Wobenzym

Na základe preštudovania rôznych zdrojov a diskusií o Wobenzyme a taktiež vlastných skúseností, musím povedať, že som o ňom počul veľa pozitívnych hodnotení. Používatelia často vychvaľujú jeho účinnosť pri problémoch súvisiacich so zápalom, poúrazových a pooperačných stavoch a tiež pri podpore imunity a vitality. Mnoho ľudí uvádza, že po užívaní Wobenzymu cítia výrazné zlepšenie svojho zdravia.

Napriek tomu som si všimol, že niektorí užívatelia sa sťažujú na nepríjemné vedľajšie účinky, najmä súvisiace s tráviacim traktom. Aj keď tieto negatívne skúsenosti nie sú veľmi bežné, sú určite dôvodom na zváženie možných rizík a vedľajších účinkov pred začatím užívania Wobenzymu.

Ďalším faktorom, ktorý by mal byť zohľadnený, je cena Wobenzymu. Je považovaný za dosť drahý v porovnaní s inými podobnými výrobkami. To môže byť pre niektorých ľudí obmedzujúci faktor.

Celkovo by som povedal, že Wobenzym môže byť účinným doplnkom stravy pri niektorých zdravotných problémoch, čo potvrdili nielen moje ale aj užívateľské skúsenosti. Môžeme teda potvrdiť, že Wobenzym obstál v recenzii veľmi dobre a pokojne a s čistým svedomím ho môžeme odporučiť.

Norbert Skoupa
Norbert Skoupa

Volám sa Norbert Skoupa a mojou najväčšou vášňou je písanie a hudba. Venujem sa copywritingu, hudobnej žurnalistike a občas aj prekladám. Mimo písania tvorím vlastnú hudbu, aktívne športujem a čítam knihy. Som zakladateľom knižného Instagramu a online magazínu Moderný Čitateľ, kde píšem o knihách a literárnom svete.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *