Domov » Tipy a triky » Najlepšie horory 2024! – top horory, ktoré vás v noci nenechajú pokojne zaspať

Najlepšie horory 2024! – top horory, ktoré vás v noci nenechajú pokojne zaspať!

Milovníci hororových filmov si týmto článkom prídu na svoje! Práve hororové filmy sa dnes tešia veľkej obľube a početnému publiku a to nielen medzi teenagermi, ale naprieč všetkými vekovými kategóriami. 

Je večer a chcete si pustiť niečo naozaj strašidelné? Pozrite si náš zoznam viac ako 35 najlepších hororov. Verím, že v ňom nájdete inšpiráciu na nejeden skvelý horor!

Dnes máme na výber rôzne kategórie hororov, napríklad psychologické horory, krvavé horory v lese, mysteriózne horory dokonca aj hororové komédie. Ja sa vám v tomto rebríčku pokúsim priniesť z každého smeru niečo. 

Horory som nezoraďovala od najlepšieho po najhorší, každý máme rád niečo iné, ale snažila som sa poukázať na naozaj kvalitné hororové filmy, ktoré som samozrejme aj sama videla. Ku filmom vždy prikladám aj percentuálne hodnotenie od divákov z ČSFD, všetci však vieme, že horory všeobecne nie sú na takýchto portáloch veľmi vysoko ohodnotené, nenechajme sa však odradiť!

Tak už si len pripravte teplé pukance alebo chipsy a poďme spoločne na to – tu sú tie najstrašidelnejšie horory!

NAJLEPŠIE HORORY

Čierny telefón - 68% CSFD

Kto je za únosom 13 ročného chlapca a prečo odpojený starý telefón vo zvukotesnej miestnosti, kde je chlapec uväznený neustále zvoní? Pátrajte spoločne s detektívmi a nechajte sa prekvapiť, ako to nakoniec s väzneným chlapcom bude. Horor po ktorom budete mať mráz na chrbte!

Parožie - 59% CSFD

Mysteriózny horor s temnou atmosférou, to je Parožie. Temné tajomstvo muža s dvomi deťmi vás skutočne prekvapí, ako to nakoniec s chlapcami dopadne a čo sa to s ich otcom vlastne deje? Ak hľadáte kvalitný horor na piatkový večer a máte radi mysteriózne a temné filmy je tento film pre vás ako stvorení.

Syn - 53% CSFD

Silný duchársky príbeh matky, ktorá sa všemožne snaží zachrániť svoje dieťa pred sektou, ktorej bolo v minulosti sama členom. Podarí sa jej chlapca zachrániť alebo je v tom celom už niečo iné? 

Telefón - 73% CSFD

Nenechajte sa oklamať nejde o ten istý film ako som spomínala v úvode článku, Telefón je Kórejský horor. Práve Kórejské filmy prinášajú úplne iný zážitok ako americká či európska tvorba, na ktorú sme viac zvyknutí. Kontakt medzi dvomi ženami, ktoré žijú v rovnakom dome no každá v inej dobe a každá je úplne iná. 

La abuela - 54% CSFD

Španielska chuťovka so zvráteným koncom to vystihuje film La abuela alebo stará mama. Modelka sa vracia za svojou babičkou, ktorá ju ako dieťa vychovávala, pretože prekonala mŕtvicu. No mladá žena veľmi rýchle zistí, že s babičkou nie je všetko úplne v poriadku a na vlastnej koži zažije udalosti ako zo zlého sna.

Prekliate dedičstvo (hereditary) - 67% CSFD

Psychologický horor odhaľujúci desivé tajomstvo jednej americkej rodiny. Po smrti starej mamy sa začnú v rodine diať podivné veci s tragickým koncom. Tento horor je výbornou voľbou aj pre náročnejšieho diváka a milovníka temných a psychologických filmov.

Tajomstvo smrti slečny neznámej - 74% CSFD

Dvaja súdni lekári, otec so synom dostanú na svoj pitevný stôl skutočne telo, ktoré v sebe skrýva niekoľko temných záhad. Kto alebo čo stojí za smrťou slečny neznámej? Mysteriózny horor po ktorom vám v žalúdku ostane veľmi nepríjemný pocit, ste pripravení sa báť?

Zabitie posvätného jeleňa - 66% CSFD

Možno ani nie tak hororový, ale skôr mysteriózny a psychologický je film Zabitie posvätného jeleňa. Kardiochirurg spolu so svojou rodinou zažijú vďaka 16 ročnému Martinovi doslova peklo na zemi. Čo im tento chlapec prinesie? Ako veľmi túži mladík po pomste a prečo vlastne sa chce šikovnému chirurgovi a jeho krásnej a usporiadanej rodine pomstiť? 

Vo vysokej tráve - 55% CSFD

Čo by ste robili, keby počujete volanie o pomoc, no všade na okolo je len vysoká tráva a netušíte čo sa v nej skrýva? Práve to sa stane hlavnej hrdinke, ktorá je navyše tehotná a chcela začať nový život, podarí sa jej to? Čo vlastne v tej vysokej tráve nájde a ako sa jej odtiaľ podarí dostať ak vôbec? Kanadský horor so zaujímavým a netradičným príbehom.

Grave Encounters - 61% CSFD

Doteraz sa venovala predovšetkým novším hororom, no netreba zabúdať ani na staršie! Výborným horor je z prostredia psychiatrickej liečebne, kde sa partia mladých filmárov rozhodne ostať na noc a natočiť unikátne zábery. Počas dňa opustená klinika, no v priebehu noci budova, z ktorej sa ozývajú podivné zvuky. Duchárčina ako vyšitá a podržte sa táto klinika v USA naozaj existuje!

Matka - 57% CSFD

Dobré herecké obsadenie a šikovný režisér sú základné komponenty každého kvalitného filmu, nie je tomu inak ani pri horore Matka. Idylické spolunažívanie mladého manželského páru za razom naruší nezvanými hosťami, ktorí začnú pribúdať. Film, ktorý sa najprv javí príjemnou atmosférou sa razom zmení na psychologický horor.

Čas - 57% CSFD

Dokonalá letná dovolenka v raji sa zmení na peklo. Čas začne neúprosne rýchlo bežať a nikoho nešetrí. Podarí sa niekomu uniknúť a zachrániť alebo nakoniec staroba neúprosne doženie každého? Mysteriózny a výborný horor s úplne novou zápletkou a atmosférou, to prináša film Čas!

The deep house - 63% CSFD

Mladý pár sa rozhodne ísť potápať do jazera na ktorého dne sa nachádza starý dom, ktorý bol zatopený pri stavaní priehrady. Na potopenie má pár 60 minút, pretože len toľko im vydrží kyslík, ktorý so sebou pod vodou majú. Vydrží im a aké tajomstvá tento dom vlastne má? Jeden z najlepších hororov európskej produkcie posledných rokov.

Neutečieš - 60% CSFD

Cenami ovenčený americký horor, ktorý poukazuje na psychologický teror prekliatych mladých ľudí. Znie to možno ako klišé, ale určite nie je. Tento horor poukazuje na kliatbu, ktorá sa prenáša sexom s prekliatym človekom, po ktorom vás pomaly začne prenasledovať démon, ktorý na seba berie podobu všetkých, ktorých dostihol a zabil. Koncept hororu vychádza z opakujúcej sa nočnej mory režiséra, tak čo chceli by ste mať takýto opakujúci sa sen?

Žena v čiernom - 71% CSFD

Keď som videla, že v horore je hlavným hrdinom Daniela Radcliffe alias Harry Potter, nevedela som si predstaviť aký dojem vo mne film zanechá. Musím sa priznať, že film je výborne natočený zrežírovaný a aj obsadený! Žena v čiernom je hororová klasika, s temnou atmosférou duchom a aj tajomným príbehom , navyše s momentmi kedy sa naozaj zľaknete.

Všetko najhoršie - 67% CSFD

V tomto prípade ide o veľmi zaujímavý, ale čoraz obľúbenejší filmový žáner – hororovú komédiu. Aj keď to môže znieť zvláštne ide skutočne o žánrovo dobré spojenie, kedy sa aj zasmejete, ale nebojte sa zvláštny až panický pocit z opakujúceho sa stereotypu, ktorý hlavná hrdinka zažíva vás rýchlo opantá. Hlavná hrdinka filmu, oslávenkyňa Tree sa ocitne v časovej slučke, ktorá sa vždy skončí jej smrťou.

The Babadook - 63% CSFD

Strata milovaného manžela a neposlušný syn, ktorý sa neustále vyhovára, že za jeho výkyvmi správania je vlastne niekto iný, niekto, kto je ukrytý v jeho izbe…  alebo to nakoniec nebudú výhovorky? Horor The Babadook je silným psychologickým zážitkom odrážajúcim teror, smútok a strach. Emócie z filmu si naozaj citeľné z výborných hereckých výkonov hlavných postáv. 

Slnovrat - 67% CSFD

Vzťah dvoch mladých ľudí prechádza ťažkým obdobím a tak sa rozhodnú s partiou priateľov vydať do Škandinávie, spoznať miestnu kultúru a predovšetkým zúčastniť sa špeciálnej slávnosti, ktorá sa koná len raz za niekoľko desaťročí. Zatiaľ to vlastne ani neznie hororovo, ale miesto, ktoré navštívia má svoje tajomstvá a ľudia majú podivné zvyky, do ktorých je mladý pár veľmi rýchlo vtiahnutý. Ide o režisérsky veľmi prepracovaný vynikajúci hororový zažitok, ktorý namiesto prvoplánových jumpscare stavil skôr na zvrátenosti a psychologickú hru.

Vtelenie zla - 68% CSFD

Hlavnou hrdinkou hororu je Madison, ktorá má niekoľko vízii vrážd. Časom sa však ukáže, že nejde len o vízie a vraždy sa nakoniec skutočne stali a tak sa hrdinka dá do pátrania. Na rozuzlenie tohto hororu si budete musieť počkať až do konca príbehu, ten je zaujímavý a aj keď sa dej spočiatku rozbieha pomalšie, naberie film úplne iné „grády“ a rozhodne nebude stratou vášho času. Okrem toho horor režíruje svetoznámy režisér James Wan.

Texaský masaker motorovou pílou (2003) - 62% CSFD

Opäť upriamim pozornosť na už starý horor, na ktorý sa možno už aj zabudlo. Texaský masaker si dnes môžeme pozrieť v niekoľkých remake verziách, ja najlepšie hodnotím tú z roku 2003 s úžasnou Jassicou Biel. Nebojte sa aj keď ide už o starý horor, stále má divákovi čo ponúknuť a obsahuje niekoľko dych berúcich krvavých momentov. Je to taká filmárska klasika, kedy sa partia mladých ľudí vyberie sama naprieč krajinou a nakoniec z partie pomaly nik neostane. Krvák pre silné povahy.

Posledná noc v Soho - 70% CSFD

Mladučká študentka módy sa presťahuje do Londýna. Bývanie na internáte jej nevyhovuje a tak si prenajme izbu v staršom dome, kde spolu s ňou žije osamelá dôchodkyňa. Hlavnej hrdinke sa však začnú snívať podivné a veľmi živé sny, sú to len sny, alebo je to niekoho spomienka? Spočiatku je to veľmi príjemné no časom sa z týchto snov začnú stávať nočné mory, ktoré hlavnú hrdinku doslova pohltia. Pri tomto horore budete v napätí až do samého konca.

My - 57% CSFD

Na tento film som narazila vlastne náhodne a bola som veľmi prekvapená čo sa z neho vlastne vykľulo. Ak máte v hororoch radi zvrátenú pointu My sú je pre vás ako stvorený! Rodinná idylka hlavných postáv sa skončí veľmi rýchle. Mama, ktorá navonok pôsobí ako vyrovnaná žena, v sebe skrýva temné traumy z detstva, čo sa im nakoniec stane a prečo oni vyzerajú ako my? 

Uteč - 76% CSFD

Rovnaký režisér ako pri snímke My, ale úplne odlišný horor. Rose a Chris sú dvaja mladí ľudia, ktorí sa jednoducho našli, sú zamilovaní a šťastní, ich vzťah už dokonca dosiahol taký level, že sa Rose rozhodne predstaviť svojho drahého rodine. Bude sa im Chris páčiť aj keď  je černoch a Rose beloška? Pred odchodom začne mať Chris obavy a povie o tom svojmu kamarátovi, ktorý hneď ako sa mu Chris prestane ozývať začne konať, ale čo sa vlastne s Chrisom stalo, naozaj mu hrozí nebezpečenstvo?

Fresh - 70% CSFD

Tento horor nesie všetky známky zvrátenosti a po jeho pozretí vo vás ostane veľmi zvláštny a nepríjemný pocit. Noa je hlavnou hrdinkou filmu a po niekoľkých nevydarených rande začne mať pocit, že si partnera už nikdy nenájde. Osud jej však do cesty zhodou náhod privedie fešáka Steva a ona sa mu rozhodne dať šancu. Po krátke romanci spolu odídu na výlet s prekvapením, Noa skutočne ostane veľmi prekvapená, Stevove chúťky sú skutočne zvrátené.

Temný dom - 63% CSFD

Temný dom je psychologický horor, kde sa hlavná hrdinka vdova postupne dozvedá temné tajomstvá jej muža. V dome, ktorý pre nich postavil a kde spolu žili napokon zistí, že nič nebolo tak ako to vyzeralo. Horor s dobrou tajomnou atmosférou a prekvapivým záverom, rozhodne dobrá voľba.

Prichádzajú v noci - 58% CSFD

Mysteriózna snímka zachytávajúca rodinu žijúcu ďaleko od civilizácie, ktorou sa šíri smrtiaca nákaza. Rodina žije až v priam paranoidnom strachu z nákazy, ich strach ešte znásobia cudzinci, ktorí sa do ich domu na samote vlámu. Čo sa stane ďalej a ktorí budú vlastne tí zlí sa dozviete v horore prichádzajú v noci.

Čarodejnica - 60% CSFD

Dej mysteriózneho hororu Čarodejnica sa odohráva v období, keď ľudia mali bližšie k prírode, Bohu a nadprirodzeným javom. Celkový dojem a atmosféra staršej doby sú veľmi dobre zachytené a vyvolávajú v divákovi silný dojem. Sedemčlennú rodinu, ktoré sa rozhodla žiť samostatne začnú trápiť však veľmi podivuhodné problémy, kto za ne môže? 

Neviditeľný muž - 72% CSFD

Remake filmu z 90 rokov zožal úspech aj dnes. Cecilia tvorila vzťah s psychopatickým vynálezcom a rozhodla sa ho opustiť, ten potom spáchal samovraždu a odkázal jej celý svoj majetok, ktorý nebol najmenší. Hrdinka však tomu celému neverí svojho ex priateľa veľmi dobre pozná a vie, že je v tom celom určite nejaký háčik… alebo je to len jej paranoja?

Suspiria - 64% CSFD

Opäť ďalší vydarený remake staršieho filmu a spomínate si na Dakotu Johnson z 20 odtieňov sivej? Práve táto herečka stvárňuje hlavnú hrdinku má ryšavé vlasy a vie aj veľmi dobre tancovať. Príbeh tohto hororu sa odohráva v tanečnej škole, kde sa deje niečo temné. Škola je len zásterkou a čarodejnice a temné sily, ktoré sa tu rozmáhajú dievčatám nie len pomáhajú k nadľudským výkonom, ale privádzajú ich až do šialenstva. Ak máte radi skutočne psychologicky prepracovanú zápletku bude tento horor pre vás výbornou voľbou!

Chlapec - 62% CSFD

Dievčina po rozchode s psychopatickým priateľom odíde z rodného mesta do Anglicka a prijme prácu pre jeden postarší pár. Jej úloha bude jednoduchá, postarať sa o malého 8 ročného chlapca avšak veľmi skoro narazí na háčik, tento chlapec je vlastne porcelánová bábika. Navyše sa práca opatrovateľky postupne začne meniť na desivý zážitok, ktorý nemá konca.

Veronika - 63% CSFD

Ak hľadáte silnú duchárčinu plnú jumpscareov určite si pozrite Veroniku. Ide o španielsky horor, ktorý vám rozpovie príbeh mladej dospievajúcej slečny, ktorá sa spoločne s kamarátkami počas zatmenia mesiaca rozhodne vyvolať ducha svojho mŕtveho otca. To sa však dievčatám nepodarí a Veroniku a jej malých súrodencov začne prenasledovať niečo veľmi temné. Horor je dokonca údajne natočený podľa skutočných udalostí.

Hlasy - 67% CSFD

Opäť výborný španielsky horor plný duchov a nadprirodzených javov. Horor pri ktorom vás skutočne bude mraziť. Rodinka s malým chlapcom sa nasťahujú do veľkého staršieho domu, kde chlapec začne počuť temné hlasy, ktoré nie sú z nášho sveta a to rodinu privedie k veľkej tragédii.

Malasaña 32 - 64% CSFD

Nie každý horor sa odohráva niekde v opustenom osamelom dome na samote a ani nie malej rodinke. Tento horor hovorí príbeh 6 člennej rodiny, ktorá sa prisťahuje do domu uprostred veľkomesta. Tento dom je však prekliaty a netrvá dlho a temné sily začnú prejavovať svoju prítomnosť.

Mama - 68% CSFD

Psychopatický otec naloží svoje malé dcérky do auta s plánom odviesť ich hlboko do lesa a zastreliť ich a následne aj seba, tento plán mu však nevyjde v lese ho napadne a zabije podivná tmavá postava. Dievčatá v lese ostanú samé až 5 rokov, potom sa ich podarí nájsť a sú odvedené na kliniku, lekárom vždy hovoria, že sa v lese o nich starala mama, tá je však už niekoľko rokov mŕtva.

La cara oculta - 81% CSFD

Na záver som si nechala psychologickú chuťovku, ktorá možno nie je tak úplne klasickým hororom s duchmi či masovým vrahom, ale dá sa povedať, že je až priam nočnou morou na zemi, ktorú si hlavná hrdinka zapríčiní sama. Čo všetko je schopný spraviť mladý dirigent, keď si myslí, že jeho frajerka je preč a už sa nikdy nevráti a na čo všetko sa ona musí pozerať? Skutočne kvalitne natočený mysteriózny film, ktorý vo vás aj napriek tomu, že sa nejedná úplne o horor, zanechá výrazný dojem!

Daniela Ivanová
Daniela Ivanová

Projektová koordinátorka, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaujíma o nové trendy, módu a zdravie.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *