Domov » Zdravie a krása » Najlepší pestrec mariánsky

Najlepší pestrec mariánsky 2024! Aký vybrať + účinky, recenzie a skúsenosti

Tieto najlepšie pestrece mariánske odporúčame:

Víťaz testu

5/5

Overená kvalita

4.5/5

Stredná cesta

4.5/5

V prírode nájdeme množstvo zdraviu prospešných rastlín a byliniek. Nie každý sa ale v bylinkách a ich účinkoch vyzná. Dnes vám predstavíme rastlinku, ktorá sa volá Pestrec mariánsky. Túto rastlinu môžete poznať aj pod ďalšími názvami ako Strieborný bodliak, Kardus mariánsky, Ostropestrec mariánsky alebo Kristova koruna.

Pestrec mariánsky je jedno až dvojročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 60 až 150 cm. V našich končinách sa podobá na obyčajný bodliak. Má rovnaké fialové kvety a hrubú olistenú stonku. 

Čo sa ale týka liečivej sily pestrecu mariánskemu sa bodliak ani zďaleka nevyrovná. Aký je ten najlepší pestrec mariánsky? Akú formu vybrať? Tabletky, olej alebo čaj z pestreca? Aké má pestrec účinky? Všetko sa dozviete v recenzii.

Najlepší pestrec mariánsky na základe testu

Najlepší pestrec mariánsky

Hodnotenie

Najlepšia cena

Liverax Advance

Ostropestrec + Rakytník Blendea

VENIRA pestrec mariánsky

GS Pestrec mariánsky 

Viridian Milk Thistle

Pestrec mariánsky mletý Grizly

Pestrec od Puravia

Pestrec mariánsky – nápoj

Silymarin milk thistle extract

Pestrec plod kapsule

JAMIESON SILYBUM MARIANUM - PESTREC

NAJLEPŠIE PESTRECE MARIÁNSKE RECENZIE - OBSAH ČLÁNKU

Doplnok stravy zameraný na podporu zdravia pečene Liverax obsahuje až 5 aktívnych látok. Základnou a aj tou najúčinnejšou je pestrec mariánsky, ktorý obsahuje až 80% silymarínu. Ďalej obsahuje astragalus, cholín, kurkumu a kyselinu alfa-lipoovú. Aktívne látky v produkte vzájomne podporujú svoju účinnosť, čo robí z produktu Liverax jeden z najlepších doplnkov stravy v tomto smere.

Doplnok stravy Liverax podporuje zdravie pečene, má detoxikačné účinky a podporuje regeneráciu buniek. Keďže kurkuma, silymarín a astragalus sú silné antioxidanty chránia organizmus pred oxidačným stresom zachytávaním voľných radikálov. Že ide o naozaj účinný produkt zistíte aj vďaka recenziám. Lepšie výsledky pečeňových testov, zníženie hmotnosti a aj lepšia pleť je len pár recenzií ktoré si na tento produkt prečítate.

V jednom balení nájdete 60 kapsúl. Odporúčané dávkovanie je 1 kapsula denne, balenie vám tak vydrží na 2 mesiace.

Ostropestrec + Rakytník

Pestrec mariánsky alebo aj Ostropestrec má na ľudský organizmus množstvo pozitívnych účinkov. Doplnky výživy s extraktom z tejto rastliny sa užívajú hlavne pri problémoch s pečeňou ale aj na podporu trávenia, detoxíkáciu organizmu a aj na zmiernenie oxidačného stresu. V tomto produkte sa nachádza extrakt z pestreca mariánskeho – silymarín (80%) v najvyššej možnej koncentrácii.

Ostropestrec v kombinácii s rakytníkom vplýva na organizmus pozitívnejšie. Rakytník obsahuje až 200 krát viac vitamínu C ako citrón, podporuje kardiovaskulárny systém, zvyšuje imunitu a prispieva aj k udržaniu zdravej pleti. Doplnok výživy Ostropestrec + Rakytník je tak ideálnym doplnkom k udržaniu ale aj zlepšeniu celkového zdravia.

Balenie Ostropestrec + Rakytník obsahuje 60 kapsúl. Odporúčaná denná dávka je 1 kapsula denne. Jedno balenie produktu vám vydrží na dva mesiace. Cena produktu je vyššia ale môžete ho kúpiť vo výhodnej akcii. Kúpite dve balenia a tretie dostanete zadarmo.

VENIRA pestrec mariánsky

Produkt VENIRA Pestrec Mariánsky je výživový doplnok, ktorý je silný prírodný antioxidant. Obsahuje 80% Silymarínu, kľúčovej látky, ktorá je známa svojimi pozitívnymi účinkami na pečeň a celkové zdravie organizmu. Tento produkt je balený v 60 kapsulách, čo je dostatočné na dvojmesačnú kúru.

VENIRA Pestrec Mariánsky prispieva k normálnej činnosti pečene, posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Je vhodný pre ženy aj mužov a je bez cukru, lepku a laktózy. S 200 mg Silymarínu v jednej kapsuli môže byť účinným riešením pre osoby, ktoré majú problémy s trávením alebo chcú posilniť svoj imunitný systém.

Produkt je určený pre osoby, ktoré sa chcú starať o svoje zdravie a zlepšiť celkovú vitalitu tela. Môže byť obzvlášť užitočný pre tých, ktorí prechádzajú stresovým obdobím, užívajú veľké množstvo liekov alebo konzumujú nadmerné množstvo alkoholu, čo môže zaťažiť pečeň. S produktami Venira máme skvelé skúsenosti – pozrite si ako dopadol v našej recenzii Venira kolagén.

GS Pestrec mariánsky

Ak hľadáte doplnok výživy, ktorý obsahuje len Pestrec mariánsky nemal by vašej pozornosti uniknúť GS Pestrec mariánsky. V tomto produkte sa nachádza len výťažok z pestreca mariánskeho, ktorý podporuje správne fungovanie pečene, detoxikuje ju, podporuje regeneráciu buniek a tkaniva pečene. 

Doplnok výživy GS Pestrec mariánsky obsahuje až 80% silymarínu, čo je najsilnejšia možná koncentrácia tejto zložky. Jedno balenie produktu obsahuje 90 tabletiek. V jednej tabletke sa nachádza 210 mg silymarínu. Odporúčané dávkovanie je 1 tabletka denne. 

Viridian Milk Thistle

Viridian Milk Thistle obsahuje len extrakt z pestreca mariánskeho s vysokým obsahom aktívnej látky silymarín. Táto látka podporuje funkcie pečene, regeneruje bunky a tkanivo pečene a pozitívne vplýva na metabolizmus. Extrakt z pestreca mariánskeho sa používa aj na liečbu problémov so žlčníkom a znižuje aj látky, ktoré podporujú rast rakovinových nádorov.

Spoločnosť Viridian Nutrition sa zameriava na výrobu BIO doplnkov stravy a vitamínov. Kapsule, v ktorých sa nachádzajú aktívne látky majú rastlinný pôvod a inak tomu nie je ani v tomto produkte.

V balení Viridian Milk Thistle sa nachádza až 90 kapsúl. Odporúčaná denná dávka je 1 kapsula denne. Balenie vám vydrží na tri mesiace. 

Pestrec mariánsky mletý

Pestrec mariánsky mletý je doplnok stravy, ktorý obsahuje len túto rastlinku v sušenej forme. Je výborný na detoxikáciu pečene a aj organizmu. Podporuje regeneráciu buniek v pečeni a podporuje trávenie. Pestrec mariánsky má silné antioxidačné účinky, podporuje imunitný systém a priaznivo vplýva aj činnosť srdca. 

Pokiaľ dávate prednosť čajom môžete si ho pripraviť. Pestrec mariánsky čaj má na organizmus rovnaký vplyv ako kapsule a tabletky s obsahom tejto rastlinky. Jediný problém, ktorý pri príprave čaju je, je že vriaca voda znižuje množstvo aktívnej látky, silymarínu, Ak chcete využiť viac tejto látky primiešajte si produkt do smoothie, džúsu alebo jogurtu. 

V jednom balení sa nachádza 250 g mletej rastliny. Odporúčané dávkovanie je 1 až 3 čajové lyžičky denne.

Jednoduchý názov doplnku stravy Pestrec obsahuje okrem extraktu z pestreca mariánskeho aj extrakt z leskokôrky lesklej a púpavy lekárskej. Dômyselná kombinácia rastlín výrazne prispieva k udržaniu zdravia alebo zlepšenie niektorých zdravotných problémov. 

Doplnok výživy Pestrec podporuje trávenie a funkcie pečene, detoxikuje a podporuje regeneráciu buniek pečene, podporuje činnosť srdca, zvyšuje obranyschopnosť organizmu a udržuje hladinu cholesterolu v norme. Vďaka extraktu z koreňa púpavy priaznivo vplýva aj na močový systém a žalúdok. Keďže tieto rastliny obsahujú aj antioxidanty zachytávajú voľné radikály, čím pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny, oxidačného stresu a poškodzovaniu buniek.

V jednom balení tohto produktu nájdete 90 kapsúl. Odporúčaná denná dávka je 1 až 2 tabletky denne. Balenie vám vydrží 1,5 až 3 mesiace. 

Pestrec mariánsky – nápoj

Ak vám nevyhovuje užívať Pestrec mariánsky kapsule ani tabletky môžete siahnuť po šťave z pestreca. Účinky rastliny zostávajú zachované takže ak máte problémy s pečeňou môžete si zakúpiť Pestrec mariánsky nápoj. Silymarín, čo je aktívna zložka pestreca sa nachádza aj v šťave. Okrem regenerácie buniek pečene podporuje aj detoxikáciu, správnu funkčnosť pečene a žlčníka a zároveň podporuje aj metabolizmus tukov. 

Ak sa rozhodnete pre šťavu z pestreca mariánskeho získate v balení 0,5 l šťavy. Odporúčaná denná dávka je 10 ml nápoja 2 krát denne. Neodporúča sa prekračovať dávku. Balenie vám môže vydržať na necelý mesiac.

Silymarin milk thistle extract

Produkt NOW Double Strength Silymarin milk thistle extract je kvalitný doplnok stravy, ktorý kombinuje extrakt z pestreca mariánskeho s artičokom a púpavou. Tento produkt je obzvlášť vhodný pre osoby, ktoré hľadajú podporu pre svoju pečeň a žlčník, vďaka zdvojnásobenej sile 300 mg na tabletu.

Extrakt z pestreca mariánskeho je známy svojimi antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú prirodzenú obranyschopnosť a zdravú činnosť srdca. Tento doplnok stravy je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov. Balenie obsahuje 50 rastlinných kapsúl, ktoré sú vyrobené bez prítomnosti kvasníc, pšenice, lepku, sóje, mlieka, vajec, rýb alebo morských plodov, arašidov alebo orechov.

Zloženie produktu je bohaté, obsahuje 300 mg extraktu z pestreca mariánskeho (plody a semená, obsahujúce minimálne 240 mg flavonoidov silymarínu), 100 mg púpavového koreňa a 50 mg artičoku. Odporúčaná denná dávka je jedna kapsula s jedlom.

Produkt je ideálny pre osoby, ktoré hľadajú kvalitný pestrec mariánsky a chcú využiť jeho pozitívne účinky na pečeň a žlčník, pričom kladiú dôraz na prírodné a bezalergénne zloženie.

Pestrec plod kapsule Salvia Paradise

Pestrec plod kapsule od značky Salvia Paradise je 100% čistý doplnok stravy, ktorý obsahuje plod pestreca mariánskeho v kapsuliach. Tento produkt je bohatý na antioxidanty, ktoré sú prospešné pre zdravé trávenie, pečeň, srdce, krvný cukor a imunitu. Pestrec mariánsky je známy svojou schopnosťou udržiavať zdravie pečene, ktorá je kľúčovým orgánom tela zodpovedným za filtrovanie krvi. Taktiež podporuje normálnu činnosť srdca a tráviace zdravie.

Produkt je dodávaný vo forme kapsúl, ktoré sú jednoduché na použitie. Každá kapsula obsahuje 290 mg pestreca mariánskeho (Silibum marianum). Kapsule sú rastlinného pôvodu, čo ich robí vhodnými aj pre vegetariánov a vegánov. Dávkovanie pre dospelých je 3 kapsuly 3-krát denne a pre deti od troch rokov 1 kapsula 3-krát denne, vždy 20 minút pred jedlom.

Tento produkt je ideálny pre osoby, ktoré hľadajú kvalitný pestrec mariánsky na podporu svojho celkového zdravia. Pestrec mariánsky – recenzie od zákazníkov často vyzdvihujú jeho pozitívne účinky na pečeň a tráviaci systém. Pestrec mariánsky cena je tiež priaznivá v porovnaní s kvalitou, ktorú získate.

Jamieson Silybum - Pestrec

JAMIESON SILYBUM MARIANUM – PESTREC MARIÁNSKY je výživový doplnok, ktorý obsahuje rastlinný výťažok z pestreca mariánskeho. Tento doplnok je obzvlášť cenený pre svoje flavonoidy, ktoré pomáhajú udržiavať správnu hladinu sacharidov v tele, podporujú detoxikáciu organizmu prostredníctvom pečene a zvyšujú odolnosť tela voči rôznym faktorom okolitého prostredia.

Doplnok je dostupný vo forme kapsúl, konkrétne v balení 1×60+30 cps. Dávkovanie je jednoduché, pre dospelých sa odporúča užívať tri tablety denne a na dosiahnutie pozitívnych účinkov by mal byť produkt užívaný najmenej tri týždne. Hlavnou zložkou je pestrec mariánsky (Silybum marianum, plod), ktorý je štandardizovaný na 53% silymarínu. Doplnok tiež obsahuje fosforečnan vápenatý, celulóza, rastlinná kyselina stearová, rastlinný stearan horečnatý, oxid kremičitý, hydroxypropylcelulóza a rozpustná celulóza.

Je dôležité poznamenať, že tehotné a dojčiace ženy, ako aj osoby s ochorením pečene by mali pred začatím užívania tohto doplnku konzultovať svojho lekára. Produkt by nemal byť užívaný pri precitlivenosti alebo alergii na niektorú z jeho zložiek. Uchovávajte ho pri teplote 15–25 °C, mimo dosahu malých detí.

Tento produkt je ideálny pre tých, ktorí hľadajú kvalitný pestrec mariánsky v kapsulovej forme, a chcú podporiť svoju pečeň a celkovú detoxikáciu organizmu. Pri výbere tohto produktu je dôležité zvážiť individuálne potreby a zdravotný stav, a v prípade potreby sa poradiť so svojím lekárom.

Pestrec mariánsky – silymarín

Aktívnou zložkou v tejto rastlinke je skupina rastlinných zlúčenín ktoré sa súhrnne označujú ako silymarín. Táto látka má antioxidačné, antivírusové a protizápalové účinky. Práve pre túto látku je Pestrec mariánsky vyhľadávaným podporným liekom pri množstve chorôb.

Aj keď sa silymarín vytvára v rastline priebežne najviac ho obsahuje v polovici septembra až v októbri pri teplote cca 25°C. Dosiahnuť tieto podmienky v našich končinách je takmer nemožné a preto je lepšie siahnuť po doplnkoch výživy, ktoré obsahujú kvalitný Pestrec mariánsky dopestovaný v teplejších oblastiach. 

Najlepší pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky - účinky

Pestrec mariánsky je bylinka, ktorá sa v ľudovom liečiteľstve používa pri problémoch s pečeňou, žlčníkom, ako prevencia ale aj doplnková liečba rakoviny a ďalších ochorení. Používa sa aj na podporu tvorby materského mlieka. Pestrec mariánsky čaj môže pomôcť ľuďom s cukrovkou znižovať hladinu cukru v krvi. 

Pri problémoch s pečeňou sa používa ako doplnková liečba pri poškodení pečene alkoholom, nealkoholickom stukovatení pečene, hepatitíde, cirhóze ale aj pri rakovine pečene. 

Protizápalový a antioxidačný účinok pestreca mariánskeho sa využíva aj ako podporná liečba pri neurologických stavoch ako Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. 

Pestrec mariánsky a akné? Áno, aktívna látka silymarín môže zmierniť akné behom pár týždňov až o polovicu.

Pestrec mariánsky a nežiaduce účinky

Všeobecne sa Pestrec mariánsky považuje za bezpečný a môžete ho pokojne užívať. Pestrec mariánsky tabletky, čaj alebo šťava sú bezpečné ak ich užívate podľa odporúčania na balení.

Vedľajšie účinky, ktoré táto rastlinka môže spôsobiť sú črevné problémy, nevoľnosť, nadúvanie alebo hnačka. 

Aj keď ide o bylinku v niektorých prípadoch by ste s jej užívaním mali byť opatrnejší. Ide hlavne o tehotné ženy a ľudí, ktorí majú alergiu artičoky, kivi, sedmokrásky, nechtík a chryzantémy. 

Ak trpíte cukrovkou užívajte doplnky výživy s touto rastlinou opatrnejšie. Nakoľko znižuje hladinu cukru v krvi môže jeho časté užívanie hladinu cukru znížiť príliš. 

Ak máte zdravotné problémy je dobré konzultovať užívanie doplnkov výživy s obsahom pestreca mariánskeho s lekárom. 

pestrec mariánsky na stole

Ako užívať Pestrec mariánsky

Najviac aktívnej látky silamarínu sa nachádza v semenách. V menšom množstve sa táto látka nachádza v listoch a koreni rastliny. Plody pestreca mariánskeho okrem silymarínu obsahujú aj množstvo bielkovín, aminokyselín, vitamín E, quercetín a až 30% oleja (nenasýtené mastné kyseliny, kyselina olejová a linolová). 

Pestrec mariánsky nájdete v rôznych formách. Najviac aktívnej látky, silymarínu sa nachádza v semenách, ktoré sa používajú na výrobu oleja. Takže ak vyhľadáte „Pestrec mariánsky olej“ získate produkt s vysokým obsahom silymarínu. Ak chcete užívať semená pestreca mali by ste ich podrviť. Len tak dokáže tráviaci systém vstrebať maximálne množstvo účinnej látky.

Pitie odvaru z mletých semien priaznivo pôsobí na látkovú premenu, vplýva na tvorbu žlče a môže zmierniť závraty alebo migrénu. Ak si myslíte, že Pestrec mariánsky a chudnutie nejdú dokopy mýlite sa. Zmierňuje nadmernú chuť do jedla a podporuje metabolizmus tukov čo z neho robí výborný doplnok stravy pri chudnutí

Aké účinné látky obsahuje?

Pestrec mariánsky je bohatý na rôzne účinné látky, ktoré prispievajú k jeho pozitívnym účinkom na zdravie. Jednou z hlavných účinných látok je silymarín, komplex antioxidantov, ktorý obsahuje silybin, silydianin a silychristin. Silymarín je známy svojimi ochrannými účinkami na pečeň, podporuje jej regeneráciu a detoxikáciu.

Pestrec mariánsky tiež obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a prispievajú k ochrane buniek pred poškodením. Ďalšie látky, ako sú mastné kyseliny, aminokyseliny a vitamíny, prispievajú k celkovému posilneniu imunitného systému a zlepšeniu trávenia.

Výtažky z pestreca mariánskeho sú často súčasťou rôznych výživových doplnkov, ako sú pestrec mariánsky tablety, olej alebo čaj. Recenzie od užívateľov často zdôrazňujú pozitívne účinky týchto produktov na pečeň, trávenie a celkovú vitalitu organizmu.

Spracovaný pestrec mariánsky

V akej forme je najlepšie užívať pestrec?

Pestrec mariánsky je možné užívať v rôznych formách, pričom každá z nich má svoje špecifické výhody.

Pestrec mariánsky tablety sú pohodlnou a efektívnou formou doplnenia tohto cenného rastlinného extraktu do stravy. Sú ideálne pre ľudí, ktorí hľadajú rýchly a jednoduchý spôsob, ako získať účinné látky pestreca.

Pestrec mariánsky olej je ďalšou obľúbenou formou. Olej sa rýchlo vstrebáva a je bohatý na silymarín a ďalšie antioxidanty. Môže byť aplikovaný priamo alebo pridaný do jedla.

Pestrec mariánsky čaj ponúka príjemný spôsob, ako vychutnať účinky pestreca. Čaj môže podporovať trávenie a je ideálny na relaxáciu po náročnom dni.

Pestrec mariánsky kapsule sú ďalšou populárnou voľbou, pretože poskytujú presne odmeranú dávku účinných látok a sú ľahko stráviteľné.

Pri výbere formy je dôležité zohľadniť individuálne potreby a preferencie. Pre niekoho môže byť ideálna klasická tabletka, iní môžu preferovať olej alebo čaj. Recenzie od iných užívateľov môžu byť užitočné pri rozhodovaní o najlepšej forme pestreca mariánskeho pre vaše potreby.

Je možné pestovať pestrec doma?

Áno, pestrec mariánsky je možné pestovať aj doma, či už v záhrade alebo na balkóne. Táto rastlina je známa svojou odolnosťou a nenáročnosťou, čo z nej robí ideálnu voľbu pre domáce pestovanie.

Na pestovanie pestreca mariánskeho je potrebné zabezpečiť dostatočné množstvo slnka, pretože ide o slnečnú rastlinu. Pôda by mala byť dobre odvodnená a bohatá na živiny. Pestrec mariánsky preferuje mierna až suchšie podmienky.

Rastlina sa môže siať priamo do zeme alebo do kvetináčov. Semená pestreca mariánskeho by sa mali zasadiť na jar, keď už nie je riziko mrazu. Pestrec mariánsky rastie pomerne rýchlo a nevyžaduje príliš veľa údržby.

Kvety pestreca mariánskeho sú atraktívne a môžu prilákať včely a iný hmyz, čo prispieva k biodiverzite v záhrade. Listy a semená pestreca mariánskeho sa môžu zbierať a používať na prípravu čaju, oleja alebo iných výživových doplnkov.

Je dôležité pripomenúť, že ak plánujete pestrec mariánsky konzumovať, mali by ste byť informovaní o správnom dávkovaní a potenciálnych interakciách s liekmi alebo zdravotnými stavmi. Konzultácia s lekárom alebo odborníkom na bylinky je vždy odporúčaná.

Takže áno, pestrec mariánsky je možné úspešne pestovať doma, a to s minimálnou údržbou a starostlivosťou.

Daniela Ivanová
Daniela Ivanová

Projektová koordinátorka, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaujíma o nové trendy, módu a zdravie.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *