Domov » Zdravie a krása » Colostrum recenzie

Najlepšie colostrum 2024! Čo to je a ako si správne vybrať? Recenzie a skúsenosti

Tieto najlepšie kolostrum odporúčame:

Víťaz testu

5/5

Overená kvalita

4.5/5

Stredná cesta

4.5/5

Colostrum alebo kolostrum nie je tak neznámy pojem ako si myslíte. Možno ho poznáte pod názvom mledzivo alebo prvé mlieko. Ide o špeciálnu a naozaj výživnú formu materského mlieka plnú živín a bielkovín, ktoré naštartujú vývoj dieťaťa najlepšie ako sa dá. 

V súčasnosti je na trhu množstvo produktov s kolostrom. Vybrať si spomedzi nich ten najlepší môže byť niekedy náročné. Povieme vám čo je kolostrum a aj ako si vybrať ten najlepší produkt s touto zložkou. Taktiež ako dopadlo colostrum v recenzii, aké má účinky a či je vhodné aj pre deti. 

Najlepšie colostrum na základe testu

Najlepšie colostrum na trhu

Hodnotenie

Najlepšia cena

Colostrum Advance

Kozie kolostrum – Betula

NaturalProtein - Colostrum

BrainMax Goat Colostrum

Kozie kolostrum z e-shopu NaMaximum.sk

DELTA COLOSTRUM sirup KIDS 100% NATURAL

Kolostrum - GymBeam

Premium Colostrum od Kompava

Reflex Colostrum

NAJLEPŠIE COLOSTRUM RECENZIE - OBSAH ČLÁNKU

Najlepšie kolostrum (colostrum) - recenzie a skúsenosti

Keď už viete na čo colostrum pomáha a rozhodli ste sa vyskúšať ho na vlastnej koži je dôležité vybrať si ten správny produkt. Vybrať si môžete tabletky alebo kapsule, ktoré obsahujú kolostrum ale v ponuke nájdete aj tekuté kolostrum

Medzi najlepšie doplnky stravy s obsahom kravského kolostruma patrí Colostrum Advance. Pochádza z ekologicky čistej farmy v Českej republike. Pri jeho výrobe sa kladie dôraz na zachovanie všetkých aktívnych látok v kolostre. V jednom balení nájdete 90 kapsúl a každá kapsula obsahuje až 440 mg IgG 40. 

Tento doplnok stravy s kolostrom má aj certifikát kvality a prechádza mikrobiologickou a aj chemickou kontrolou. Máte tak istotu, že naozaj obsahuje iba 100% čisté kolostrum bez prídavných látok

Odporúčané dávkovanie je pre dospelých 1 až 2 kapsule 1 až 2 krát denne. Deti starčšie ako 3 roky môžu užívať 1 kapsulu 1 až 2 krát denne. Pokiaľ hľadáte produkt, ktorý okrem kolostra nič iné neobsahuje určite siahnite po Colostrum Advance.

Ak si pozriete aké ma Colostrum Advance recenzie zistíte, že ide naozaj o kvalitný a účinný doplnok stravy preverený stovkami spokojných užívateľov. Lepšia imunita, slabšie príznaky chrípky, rýchlejší priebeh liečby ale aj zlepšenie celkového zdravia,… zdá sa, že tento produkt naozaj funguje.

Kozie kolostrum – Betula

Najlepšie kozie kolostrum aké na trhu nájdete. Kozie mlieko je zdravšie ako kravské a platí to aj o kolostre. V tomto produkte nájdete naozaj veľké množstvo rôznych živín ako protilátky, cytokíny, interferóny (zlepšujú reakcie imunity), vitamíny, rastové faktory, antivírové a antibakteriálne látky, laktoferín a množstvo ďalších.

Produkt priaznivo vplýva hlavne na imunitný systém a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Dodáva energiu (zlepšuje metabolizmus), podporuje regeneráciu organizmu nie len po cvičení a pomáha udržiavať a aj zlepšovať výkonnosť.

V jednom balení tohto doplnku stravy sa nachádza 60 kapsúl. Odporúčané užívanie je 1 až 5 kapsúl 2 až 3 krát denne. Balenie vám vystačí maximálne na mesiac. Cena tohto produktu je vyššia, čo zodpovedá nutričnej hodnote kozieho kolostra. 

NaturalProtein - Colostrum

Colostrum, ktoré je od Naturalprotein, je doplnkom stravy s vysokým obsahom IgG 40%. Tento produkt je obohatený o prírodný vitamín C z rakytníka. Colostrum je známe svojimi prospešnými látkami, ako sú vitamíny, minerály, aminokyseliny, rastové faktory, imunoglobulíny, laktoferín, polypeptidy bohaté na prolín, cytokíny a enzýmy. Tieto zložky sa vzájomne dopĺňajú a posilňujú svoj účinok. 

Produkt je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy. Kravské colostrum je takmer identické s ľudským colostrom a je biologicky aktívnejšie. Aby bola podpora imunity čo najvýraznejšia, produkt je doplnený o extrakt z rakytníka, ktorý obsahuje vitamíny, minerály a iné prospešné látky.

BrainMax Goat Colostrum

BrainMax Goat Colostrum je produkt, ktorý obsahuje 100% kozie kolostrum v práškovej forme. Toto kolostrum je bohaté na bioaktívne zlúčeniny, ako sú imunoglobulíny a laktoferíny, ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu. Získava sa šetrným spôsobom z voľne pasúcich kôz na českej farme. Následne je sušené mrazom, čo zabezpečuje zachovanie všetkých jeho výživných hodnôt. Kolostrum je uložené v rastlinných kapsulách, čo zabezpečuje jeho ľahkú stráviteľnosť, dokonca aj pre ľudí s intoleranciou laktózy. Výrobný proces je eticky zodpovedný, čo znamená, že prvú dávku kolostra dostávajú kozľatá a potom je šetrne odobraté pre ľudskú spotrebu.

Ako sa používa? Odporúčané dávkovanie tohto produktu je 3-6 kapsúl denne. Ako plnidlo je v produktoch použitá vláknina inulín, ktorá je dôležitým prebiotikom pre náš tráviaci systém.

Kozie kolostrum z e-shopu NaMaximum.sk

NaMaximum.sk ponúka kozie kolostrum, ktoré je považované za jeden z najúčinnejších prírodných doplnkov stravy. Toto kolostrum je získavané z kozieho mlieka a je bohaté na vitamíny, minerály, enzýmy a imunoglobulíny. Je ideálnym riešením pre tých, ktorí hľadajú prírodný spôsob, ako podporiť svoju imunitu a celkové zdravie.

Kozie kolostrum je známe svojimi výnimočnými vlastnosťami. Obsahuje vyššie množstvo bielkovín, tukov a vitamínov ako kravské kolostrum. Okrem toho je ľahšie stráviteľné a menej alergénne. Kozie kolostrum z e-shopu NaMaximum.sk je získavané z kozieho mlieka pochádzajúceho z kontrolovaných chovov, čo zaručuje jeho vysokú kvalitu.

Je dostupné vo forme kapsúl, prášku alebo tekutiny. Odporúčané dávkovanie a spôsob užívania sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho produktu, preto je dôležité vždy dodržiavať pokyny na obale alebo konzultovať sa s odborníkom.

DELTA COLOSTRUM sirup KIDS 100% NATURAL

Dostať do dieťaťa tabletku môže byť náročné. Ak chcete podporiť imunitný systém vášho drobca zamerajte sa na produkty s kolostrom pre deti. Pre deti sú vhodnejšie doplnky stravy  vo forme sirupu najlepšie s príchuťou. Jedným z produktov s kolostrom pre deti je aj DELTA COLOSTRUM sirup KIDS 100% NATURAL. 

Väčšina doplnkov výživy s kolostrom je vhodná pre deti od troch rokov. DELTA COLOSTRUM sirup je vhodný pre deti od 6 mesiacov. Môže sa užívať ako podporná liečba pri ochorení ale aj pravidelne ako prevencia, na posilnenie imunity alebo doplnenie živín. Podľa recenzií tento produkt pomáha zmierniť priebeh ochorenia detí a aj podporuje ich imunitu. 

Tento typ kolostra pre deti pochádza z Nemecka z ekologických a kontrolovaných fariem. Obsahuje len čisté kolostrum, ktoré sa získava studenou sterilnou mikrofiltráciou. DELTA NATURAL COLOSTRUM sirup neobsahuje kazeín a tuk. 

V jednom balení DELTA NATURAL COLOSTRUM sirup KIDS je 125 ml kolostra. Odporúčané dávkovanie je 1 polievková lyžica (8 ml) prípravku 1 krát denne. Balenie vám tak vydrží približne na dva týždne.

Kolostrum od spoločnosti GymBeam je výživový doplnok, ktorý obsahuje prvotné mlieko získané od kráv. Tento produkt je bohatý na imunoglobulíny, laktoferíny a ďalšie bioaktívne zlúčeniny, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na ľudský imunitný systém. Každá kapsula obsahuje až 500 mg kolostra, čo zabezpečuje vysokú koncentráciu účinných látok.

Kolostrum od GymBeam je získavané z kravského mlieka, ktoré pochádza z kontrolovaných farmárskych podnikov. Výrobný proces je navrhnutý tak, aby sa zachovali všetky dôležité zložky kolostra. Produkt je vhodný pre športovcov, aktívne osoby, ale aj pre tých, ktorí chcú posilniť svoju imunitu a celkové zdravie.

Odporúčaná dávka je 1-2 kapsuly denne, ideálne na lačný žalúdok. Pre optimálne výsledky je dobré dodržiavať pravidelné užívanie.

Premium Colostrum od Kompava

Premium Colostrum je výrobok, ktorý obsahuje certifikované kravské kolostrum s garantovaným obsahom 35% imunoglobulínov. Toto kolostrum je zdrojom mnohých látok, ktoré posilňujú imunitu a je vhodné pre deti už od 3 rokov, u alergikov, ale aj po operáciách na lepšiu rekonvalescenciu.

Slúži ako zdroj imunitných a rastových látok, ktoré podporujú imunitu a celkový zdravý vývoj organizmu. Tento produkt obsahuje bovinné – kravské kolostrum, ktoré je spracované šetrným nízko-teplotným procesom. Tento proces zabraňuje denaturácii imunoglobulínov a zároveň zachováva vysokú mikrobiologickú kvalitu a bezpečnosť. Bovinné kolostrum je bohaté na imunitné a rastové faktory, pričom obsahuje až 20-krát viac týchto látok ako ľudské kolostrum.

Odporúčané dávkovanie je 1 kapsula denne pre deti od 3 rokov a 2 až 4 kapsule denne pre dospelých. Kapsule je potrebné zapiť dostatočným množstvom vody a užívať na lačno, 30 minút pred jedlom. Pri malých deťoch je vhodné obsah kapsúl vysypať do vody a hneď vypiť.

Colostrum, známe aj ako prvé mlieko, je jednou z najvýnimočnejších a najstarších potravín, ktoré môžeme nájsť v prírode. Je to tekutina, ktorú produkujú mliečne žľazy cicavcov v prvých hodinách po pôrode. Táto tekutina je bohatá na biologicky aktívne látky, najmä imunoglobulíny. Kravské colostrum je dokonca až 40-krát bohatšie na imunoglobulíny ako ľudské colostrum.

Produkt Reflex Colostrum ponúka výhody tohto prvého mlieka vo forme kapsúl. Tento produkt je získavaný zo sušeného hovädzieho colostrumu, ktoré je sušené za studena, čo zabezpečuje zachovanie všetkých jeho prospešných vlastností. Každá kapsula obsahuje 450 mg hovädzieho colostrumu s minimálne 35% obsahom IgG (Imunoglobulín G).

Čo je kolostrum

V prvom rade treba poznamenať, že príroda dala colostrum pre deti a všetky čerstvo narodené mláďatá cicavcov. Je to prvá forma materského mlieka, ktorú produkujú mliečne žľazy cicavcov. Vytvárať sa začína tesne pred pôrodom a ešte pár dní po pôrode. 

Kolostrum od materského mlieka celkom ľahko rozpoznáte. Môže mať číru až žltkastú farbu, je lepkavejšie a aj oveľa hustejšie než mlieko. Materské mlieko obsahuje veľa živín, ktoré dieťa potrebuje ale v porovnaní s kolostrom to  až tak veľa nie je. Prvé mlieko je bohaté na množstvo živín, ktoré dieťa ochránia pred infekciami a podporia jeho rast a vývoj.

  • Až 2/3 kolostra tvoria protilátky. Dieťa tak získava výbornú ochranu pred infekciami, baktériami a vírusmi, ktoré na neho hneď po pôrode číhajú. Najväčšie zastúpenie má imunoglobulín A (IgA). Okrem IgA sa v kolostre nachádzajú aj ďalšie protilátky ako laktoferín a leukocyty. Kým imunitný systém dieťaťa sa len vyvíja kolostrum týmto spôsobom ochráni jeho organizmus pred patogénmi.
  • Ďalšou významnou zložkou prvého mlieka je epidermálny rastový faktor, ktorý stimuluje rast a delenie buniek.
  • Žltkastá farba kolostra je zapríčinená karotenoidmi (antioxidanty) a vitamínom A. Tieto zložky sú dôležité pre zrak, zdravú pokožku a podporu imunitného systému. 
  • Horčík podporuje vývoj a funkcie srdca a rast kostí
  • Meď a zinok podporujú imunitný systém dieťaťa. Kolostrum má štyrikrát viac zinku a dvakrát viac medi než bežné materské mlieko.

Behom 4 až 5 dní po pôrode sa colostrum mení na materské mlieko. 

Kolostrum si môžete kúpiť aj v lekárni. Najčastejšie ide o kravské kolostrum, ktoré obsahuje viac protilátok IgG. Na trhu môžete natrafiť aj na kozie kolostrum, ktoré obsahuje ešte viac aminokyselín, bielkovín, vitamínov, minerálov a aj stopových prvkov. 

Kolostrum na lyzici

Účinky kolostra

Určite vás zaujíma aké má colostrum účinky vo forme doplnkov stravy. Aj keď ide o dôležitú prvú stravu pre novorodencov výhody z neho môžete získavať aj v dospelosti. 

  • Imunitný systém – ak sa rozhodnete užívať colostrum na imunitu určite spravíte dobrý krok. Táto látka podporuje imunitný systém a obsahuje protilátky, ktoré môžete v prípade oslabenej imunity užívaním kolostra doplniť. Kravské kolostrum obsahuje viac typov protilátok (IgA, IgG a aj IgM)
  • Alergia – colostrum dokáže imunitný systém podporiť ale spomaliť jeho prehnané reakcie. Túto jeho vlastnosť môžete využiť ak trpíte alergiou, čo je vlastne prehnaná reakcia imunitného systému na inak neškodný alergén. 
  • Tráviaci systém – kravské kolostrum sa užíva aj na posilnenie čriev a črevného mikrobiómu. Posilňuje steny čriev a zlepšuje trávenie a vstrebateľnosť živín zo stravy. V kravskom kolostre sa nachádza viac typov a aj väčšie množstvo rastových hormónov (IGF – 1 a IGF – 2), ktoré podporujú rast črevných buniek.
  • Metabolizmus – vedeli ste, že kolostrum pomáha aj pri chudnutí? Nachádza sa v ňom hormón leptín, ktorý podporuje sýtosť. Čím viac ho v organizme máme tým sýtejší sa cítime. Užívaním kolostra predchádzate prejedaniu a zvyšovaniu hmotnosti.
  • Liečba hnačiek – častým dôvodom hnačiek sú baktérie a vírusy. Kravské kolostrum obsahuje množstvo protilátok, ktoré vám s týmto problémom môžu pomôcť. Užívanie kolostra sa osvedčilo aj proti cestovateľskej hnačke.
  • Rast svalovej hmoty – ak vediete aktívny životný štýl táto látka vám môže pomôcť v budovaní svalovej hmoty. Rastové hormóny, ktoré sa v nej prirodzene nachádzajú podporujú rast a delenie buniek a samozrejme aj tých svalových.
  • Pokožka – ak si na internete vyhľadáte výraz colostrum skúsenosti zistíte, že pomáha aj z hojením rán a zlepšuje zdravie a stav pokožky. 
Kolostrum tabletky

Aké sú druhy kolostra?

Existuje niekoľko druhov kolostra, ktoré sa líšia v závislosti od zdroja:

  1. Kravské kolostrum: Toto je najbežnejší typ kolostra dostupný na trhu. Je bohaté na imunoglobulíny, laktoferíny a rastové faktory. Kravské kolostrum je často spracovávané do doplnkov stravy pre ľudí kvôli jeho výživovým vlastnostiam.

  2. Kozie kolostrum: Kozie kolostrum je považované za menej alergénne ako kravské a je ľahšie stráviteľné. Obsahuje podobné množstvo živín ako kravské kolostrum, ale má mierne odlišný profil bielkovín a tukov.

  3. Ovčie kolostrum: Toto kolostrum je menej bežné, ale je známe svojimi výživovými vlastnosťami. Je bohaté na vitamíny a minerály a môže byť použité ako doplnok stravy.

  4. Ľudské kolostrum: Toto je prvotné mlieko produkované ľudskými matkami. Je špecificky prispôsobené potrebám ľudského novorodenca a obsahuje vysoké množstvo laktózy, bielkovín a imunoglobulínov.

Každý typ kolostra má svoje výhody a je dôležité vybrať ten správny v závislosti od individuálnych potrieb.

Colostrum nežiadúce účinky

Pri užívaní kolostra sa zatiaľ nezistili žiadne vedľajšie, nežiaduce účinky. Napriek tomu sa neodporúča kolostrum v tehotenstve. Počas tehotenstva môže organizmus ženy reagovať inak než bežne a užívanie kolostra môže zvýšiť riziko alergie či precitlivenosti.

Pokiaľ trpíte alergiou na mlieko a mliečne výrobky nemusí vám doplnok stravy sadnúť. Ak sa myšlienky užívania kolostra nechcete vzdať vyberte si produkt, ktorý obsahuje čo najmenšie množstvo mliečnej bielkoviny.

Colostrum cena

Pri výbere vhodného doplnku stravy sa väčšinou orientujeme podľa ceny. Nemusí to ale platiť vždy. Nie všetko drahé je aj najkvalitnejšie. Za pomerne slušnú cenu môžete zohnať naozaj vysokokvalitné kolostrum. 

Skôr ako cenu si všímajte zloženie produktu. Ak máte záujem len o čisté kolostrum zamerajte sa na produkty, ktoré nič iné neobsahujú. Na výber máte ale aj produkty, ktoré obsahujú aj iné aktívne látky. 

Čo colostrum obsahuje?

Je plné esenciálnych živín a bioaktívnych látok, ktoré podporujú zdravie a imunitu. Konkrétne, kolostrum obsahuje:

  • Vitamíny a minerály: Základné stavebné prvky pre zdravý organizmus.
  • Bielkoviny a rastové faktory: Podporujú rast a obnovu buniek.
  • Imunoglobulíny: Protilátky, ktoré posilňujú imunitný systém.
  • Laktoferín: Bielkovina s protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami.
  • Polypeptidy bohaté na prolín a cytokíny: Podporujú zdravie čriev a imunitný systém.
  • Enzýmy: Pomáhajú tráveniu a absorpcii živín.
  • Kvalitný srvátkový proteín: Hodí sa na stavbu kvalitného svalového tkaniva.
  • Lyzozým: Antibakteriálny enzým, ktorý podporuje imunitný systém.
  • Jednoduché cukry: Súčasť kolostra, ktorá podporuje rýchlu energiu.
Kolostrum

Ako a kedy colostrum dávkovať?

Kolostrum je výživový doplnok, ktorý sa často užíva na posilnenie imunitného systému a podporu celkového zdravia. Ako s akýmkoľvek doplnkom stravy, dávkovanie kolostra by malo byť prispôsobené individuálnym potrebám a odporúčaniam výrobcu. Tu je všeobecný sprievodca dávkovaním kolostra:

  1. Začnite s nižšou dávkou: Ak ste ešte nikdy predtým neužívali kolostrum, začnite s nižšou dávkou a postupne ju zvyšujte. Týmto spôsobom môžete sledovať, ako vaše telo reaguje.

  2. Dávkovanie: Všeobecne sa odporúča užívať 1 až 2 kapsuly denne, ale toto môže závisieť od koncentrácie a formy kolostra, ktorú užívate.

  3. Čas užívania: Kolostrum je najlepšie užívať na prázdny žalúdok, aby sa zabezpečilo čo najlepšie vstrebávanie. Môžete ho užívať ráno pred raňajkami alebo večer pred spaním.

  4. Zapíjanie: Kolostrum by sa malo vždy zapíjať dostatočným množstvom vody.

  5. Zvýšená potreba: V prípade choroby, stresu alebo zvýšenej fyzickej aktivity môžete dočasne zvýšiť dávku kolostra. Vždy však dodržiavajte maximálne odporúčané dávkovanie.

  6. Dĺžka užívania: Kolostrum môže byť užívané dlhodobo. Ak máte v úmysle užívať kolostrum dlhšie ako niekoľko mesiacov, odporúča sa konzultovať sa s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Možno užívať kolostrum počas tehotenstva?

Počas tehotenstva je dôležité dbať na to, čo budúca mamička konzumuje, pretože to môže ovplyvniť nielen jej zdravie, ale aj zdravie nenarodeného dieťaťa. Kolostrum, či už kravské alebo kozie kolostrum, je bohaté na vitamíny, minerály, imunoglobulíny a ďalšie dôležité zlúčeniny, ktoré môžu byť prospešné pre zdravie. Avšak otázka znie: Je bezpečné užívať kolostrum počas tehotenstva?

Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že kolostrum je v zásade bezpečné pre tehotné ženy. Jeho výživné látky môžu pomôcť posilniť imunitný systém a podporiť celkové zdravie matky. Avšak ako pri všetkých doplnkoch stravy, je dôležité konzultovať sa s lekárom alebo gynekológom pred začatím užívania kolostra v tehotenstve.

Niektoré ženy môžu mať obavy z nežiaducich účinkov kolostra, ale doteraz neboli zaznamenané žiadne vážne vedľajšie účinky spojené s jeho konzumáciou počas tehotenstva. Napriek tomu je vždy lepšie byť opatrný a dodržiavať odporúčané dávkovanie.

Na záver, kým kolostrum v tehotenstve môže priniesť mnoho výhod, je dôležité pristupovať k nemu s opatrnosťou a vždy sa poradiť s odborníkom pred začatím jeho užívania.

Daniela Ivanová
Daniela Ivanová

Projektová koordinátorka, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaujíma o nové trendy, módu a zdravie.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *