Domov » Zdravie a krása » Manuka med recenzia

Manuka med - skvelý všeliek alebo zbytočná investícia? Vedecké výskumy a recenzia

Manuka med je známy svojimi jedinečnými liečivými vlastnosťami a často sa používa ako prírodná masť na rôzne typy rán. V období, keď sa zvyšuje odolnosť voči konvenčným antibiotikám, sa Manuka med stal obľúbeným pre jeho schopnosť bojovať proti choroboplodným zárodkom. Okrem toho mnohí užívatelia uvádzajú pozitívne skúsenosti s jeho používaním na rôzne zdravotné problémy, od akné až po problémy so sínusmi.

Hoci je dnes populárny, Manuka med nebol vždy súčasťou tradičných liečebných postupov. Tento prémiový med z Nového Zélandu získava svoju jedinečnosť od rastliny Manuka, ktorú opeľujú včely medonosné, privezené do oblasti Európanmi v 19. storočí. Vďaka tomu, že včely zbierajú nektár z tejto rastliny, med obsahuje výrazne vyššiu koncentráciu látky metylglyoxal (MGO), ktorá mu dodáva jeho výnimočné účinky.

Manuka med je známy nielen pre svoje hojivé vlastnosti, ale aj pre schopnosť regenerovať a chrániť pokožku. Mnohí ho považujú za cenný doplnok pri liečbe rán, popálenín či dokonca zápalov, čo potvrdzujú aj početné skúsenosti používateľov.

Ak hľadáte prírodnú alternatívu pre liečbu rán alebo iných zdravotných ťažkostí, určite stojí za to vyskúšať Manukový med, ktorý si získava čoraz väčšiu popularitu vďaka svojim liečivým schopnostiam. Jeho výnimočné účinky potvrdzujú nielen štúdie, ale aj mnohí spokojní používatelia a aj ja.

MANUKA MED RECENZIA - OBSAH ČLÁNKU

Aké sú výhody užívania Manuka medu?

Keď hovoríme o superpotravinách, Manuka med jednoznačne patrí medzi tie, ktoré sú spájané s nespočetnými zdraviu prospešnými látkami. Čo robí Manuka med výnimočným, je jeho antibakteriálny a bakteriálne odolný charakter. To znamená, že baktérie si nedokážu vybudovať toleranciu voči jeho antibakteriálnym účinkom, čo z neho robí účinnú prírodnú alternatívu.

Manuka med sa osvedčil pri liečbe rôznych ochorení – od bolestí v krku až po zmiernenie kožných problémov, ako sú napríklad škvrny či zápaly.

Manuka med ponúka viacero zdravotných benefitov, ktoré môžu podporiť celkové zdravie. Medzi hlavné výhody patria:

  • Pomáha liečiť rezy a odreniny
  • Čistenie infekcií a ochrana pred šírením baktérií
  • Zmierňuje bolesti žalúdka a podporuje tráviaci systém
  • Zlepšuje trávenie a prispieva k zdravšiemu tráveniu
  • Posilňuje imunitný systém, čo vedie k lepšej odolnosti organizmu
  • Poskytuje rýchlu dávku energie, vhodnú napríklad pre športovcov alebo ľudí v rekonvalescencii

Na rozdiel od väčšiny alternatívnych spôsobov liečby existujú vedecké dôkazy podporujúce liečivé účinky medu Manuka. Medzi tieto výhody patrí:

Hojenie rán

Manuka med je mimoriadne účinný pri hojení rán, podobne ako iné druhy medu. Jeho jedinečné vlastnosti však vyzdvihujú jeho schopnosť pomáhať pri regenerácii pokožky. Všetky druhy medu, vrátane Manuka medu, majú prirodzene kyslé pH v rozmedzí 3,2 až 4,5, čo podporuje hojenie rán a vytvára ideálne podmienky pre obnovu tkaniva.

Jednou z výhod kyslosti je schopnosť blokovať enzýmy, ktoré by inak rozkladali bielkoviny a peptidy, nevyhnutné pre opravu poškodených buniek. Navyše, Manuka med obsahuje vysokú koncentráciu cukru, ktorá pomáha chrániť rany pred infekciami, pretože vytvára suché prostredie nepriaznivé pre rast baktérií.

Manuka med má tiež nízku vlhkosť, čo mu umožňuje čerpať tekutiny z rany. Tento proces napomáha odstrániť nečistoty a zbytočný odpad, čím sa urýchľuje samotné hojenie. Zaujímavým účinkom Manuka medu je jeho schopnosť čerpať vodu z inváznych baktérií. Keďže baktérie potrebujú vodu na svoj rast a prežitie, odstránenie vlhkosti z ich buniek ich účinne ničí a znižuje riziko infekcie.

Manuka med teda nielen podporuje hojenie rán, ale aj zabraňuje šíreniu baktérií, čím poskytuje komplexnú ochranu a podporu pre regeneráciu poškodenej pokožky.

Antivírusové vlastnosti a ochrana pred choroboplodnými zárodkami

Med bol po celé storočia známy ako prírodné antibiotikum. Vedecké výskumy v posledných rokoch ukázali, že schopnosť medu ničiť choroboplodné zárodky pochádza z peroxidu vodíka, ktorý vzniká vďaka špeciálnemu enzýmu produkovanému včelami. Avšak Manuka med posúva tento proces ešte o krok ďalej.

Manuka med obsahuje unikátnu látku nazývanú metylglyoxal (MGO), ktorá sa nachádza v nektári niektorých rastlín, z ktorých včely zbierajú peľ. Práve táto látka robí Manuka med takým výnimočným, pretože jeho antivírusové a antibakteriálne vlastnosti sú výrazne silnejšie ako u bežných druhov medu. Vďaka MGO je Manuka med účinný nielen pri liečbe drobných rán, ale aj chronických problémov s kožou.

Schopnosť Manuka medu bojovať proti vírusom a baktériám získala aj oficiálne uznanie. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v USA schválil používanie obväzov napustených Manuka medom, ktoré sú dostupné nielen na lekársky predpis, ale aj ako voľnopredajné produkty.

Čím vyššia je koncentrácia MGO v Manuka mede, tým výraznejšie sú jeho antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Preto je tento med považovaný za jeden z najsilnejších prírodných prostriedkov na ochranu pred choroboplodnými zárodkami.

Antibakteriálne účinky

Desiatky druhov baktérií je citlivých na Manuka med, vrátane Staphylococcus aureus a Streptococcus (zdroj)Manuka sa tiež javí ako účinná proti Clostridium difficile, ťažko liečiteľnému organizmu, ktorý sa často šíri v zdravotníckych zariadeniach.

Vedcov obzvlášť zaujíma skutočnosť, že med z manuky zrejme útočí na infekcie, ktoré vytvárajú biofilm alebo tenkú klzkú vrstvu baktérií (zdroj). Je to tak preto, lebo akonáhle infekcia vytvorí biofilm, považuje sa to za neliečiteľné.

Dodnes neexistujú správy o mikrobiálnej rezistencii voči medu (zdroj). To naznačuje, že môže byť úspešný proti rezistentným organizmom a dlhotrvajúcim infekciám rán, ktoré sa nehoja pravidelnou antibiotickou liečbou. Z tohto dôvodu sa med považuje za možnosť poslednej možnosti proti infekcii.

Starostlivosť o pokožku

Manuka med je obľúbený nielen pre svoje hojivé účinky, ale aj pre svoje výhody v oblasti starostlivosti o pleť. Vďaka svojim protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam môže pomôcť zmierniť zápal a podráždenie spojené s problémami, ako je akné. Pre optimálne výsledky stačí naniesť tenkú vrstvu Manuka medu priamo na postihnuté miesto pokožky.

Ak si chcete vytvoriť jednoduchú medovú masku, nechajte med pôsobiť na pokožke aspoň 15 minút. Ak však máte čas, odporúča sa nechať masku pôsobiť až jednu hodinu, čo môže výrazne zlepšiť výsledky.

Okrem akné sa Manuka med ukázal ako účinný aj pri zmierňovaní prejavov ekzému. Podľa výskumov uvedených na HealWithFood.org sa odporúča použiť zmes rovnakých dielov Manuka medu, olivového oleja a včelieho vosku. Táto kombinácia môže zlepšiť stav pokožky a zmierniť nepríjemné príznaky. Pre najlepšie výsledky sa odporúča nanášať zmes na postihnuté miesta trikrát denne.

Manuka med tak ponúka účinné riešenie pre tých, ktorí hľadajú prírodnú starostlivosť o pleť, či už pri akné, ekzémoch alebo iných kožných problémoch.

Podpora trávenia a posilnenie imunity

Aby ste využili všetky výhody Manuka medu, odporúča sa konzumovať 1 až 2 čajové lyžičky denne. Tento med môžete konzumovať priamo na lyžičke alebo ho zakomponovať do rôznych jedál, čo vám poskytne lahodný spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie.

Jedným zo spôsobov, ako začleniť Manuka med do svojho jedálnička, je natretie medu na plátok celozrnného toastu alebo jeho pridanie do obľúbeného jogurtu. Pre tých, ktorí si radi doprajú šálku čaju, je skvelou voľbou pridať lyžičku Manuka medu priamo do čaju, čím si nielen osladíte nápoj, ale aj posilníte imunitu.

Ak cítite, že sa blíži bolesť hrdla, alebo chcete byť proaktívny v starostlivosti o svoje zdravie, užite denne 1/2 až 1 čajovú lyžičku Manuka medu. Aj keď nie ste chorí, pravidelná konzumácia môže posilniť váš imunitný systém a pomôcť predchádzať ochoreniam. Ak už máte bolesti hrdla, Manuka med môže zmierniť nepríjemné príznaky a podporiť rýchlejšie zotavenie.

Manuka med tak nielenže podporuje zdravé trávenie, ale zároveň je účinným prostriedkom na ochranu vášho tela pred vírusmi a baktériami.

Ako správne užívať Manuka med?

Pri výbere Manuka medu je dôležité venovať pozornosť jeho označeniu podľa jedinečného hodnotenia Manuka Factor (UMF). Toto hodnotenie uvádza hladiny kľúčových zlúčenín, ako je metylglyoxal (MGO) a jeho prekurzor dihydroxyacetón, ktoré sú zodpovedné za liečivé vlastnosti medu.

Hodnotenie UMF sa pohybuje v nasledujúcich rozsahoch:

  • 0 až 4: Nezistiteľné množstvo aktívnych látok.
  • 5 až 9: Nízke hladiny aktívnych zlúčenín.
  • 10 až 15: Užitočné úrovne pre bežné používanie a liečbu.
  • 16 a viac: Vynikajúce a kvalitné stupne s vysokou účinnosťou.

Čím vyššie je číslo UMF, tým viac prospešných látok med obsahuje. Ak chcete získať maximálny úžitok z liečivých vlastností Manuka medu, odporúča sa vyberať med s vyšším hodnotením UMF, ideálne nad 10. Vďaka tomu budete mať istotu, že používate produkt s výraznými antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami, ktoré podporia vaše zdravie.

Riziká a odporúčania pri užívaní Manuka medu

Pre väčšinu ľudí je Manuka med bezpečný na konzumáciu a neexistuje žiadny presne stanovený limit, koľko ho môžete denne prijať. Tento med však obsahuje vysoký podiel cukru, podobne ako iné druhy medu, a preto by ľudia s určitými zdravotnými problémami mali byť obozretní.

Ak trpíte cukrovkou, je dôležité poradiť sa so svojím lekárom predtým, ako začnete pravidelne užívať Manuka med. Vysoký obsah cukru v mede by mohol viesť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo by mohlo zhoršiť váš stav. Navyše, niektoré štúdie naznačujú, že Manuka med môže spomaliť hojenie chronických rán u ľudí s cukrovkou. Je to preto, že metylglyoxal (MGO) môže byť v určitých množstvách toxický pre živé bunky, čo môže ovplyvniť regeneráciu tkanív. Na druhej strane, existuje mnoho prípadov, ktoré potvrdzujú úspešné použitie Manuka medu pri liečbe chronických rán, no táto téma si stále vyžaduje ďalší výskum.

Ďalším aspektom, ktorý by ste mali zvážiť, je alergia na med. Ak ste alergický na iné druhy medu, je veľká pravdepodobnosť, že budete reagovať aj na Manuka med. Pred jeho použitím sa preto určite poraďte s odborníkom.

Manuka med je síce výnimočný svojimi liečivými vlastnosťami, no ako pri každom prírodnom produkte, je dôležité ho užívať s rozvahou a brať do úvahy individuálne zdravotné podmienky. Pridať zdroj – https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/wounds/article/honey-biologic-wound-dressing

Kto môže užívať Manuka med?

Manuka med je v mnohých prípadoch bezpečný a prospešný prírodný produkt, ktorý môžu konzumovať ľudia všetkých vekových kategórií. Avšak, ako pri každom prírodnom produkte, existujú určité výnimky a skupiny ľudí, ktoré by mali byť opatrné a zvažovať jeho konzumáciu po konzultácii s odborníkom.

Prečo je Manuka med všeobecne bezpečný?

Väčšina ľudí môže bez obáv zaradiť Manuka med do svojho jedálnička. Obsahuje množstvo prospešných látok, vrátane antibakteriálnych a antivírusových zložiek, ktoré podporujú imunitu, zlepšujú trávenie a pomáhajú liečiť rôzne zdravotné ťažkosti. Na rozdiel od niektorých komerčných produktov je Manuka med prírodný a neobsahuje umelé prísady, čo z neho robí zdravú voľbu pre tých, ktorí sa snažia žiť zdravým životným štýlom.

Ako bezpečne užívať Manuka med

Ak patríte medzi ľudí, ktorí môžu Manuka med bezpečne konzumovať, je dôležité vedieť, ako ho správne užívať, aby ste získali maximum zdravotných výhod. Odporúča sa začať s menšími dávkami – napríklad 1 čajovou lyžičkou denne, a postupne zvyšovať príjem podľa potreby. Manuka med môžete konzumovať samotný, pridať do jedál, napríklad na celozrnný toast alebo do jogurtu, alebo ho použiť na liečbu rán a kožných problémov.

Ako som ja užíval Manuka med?

Manuka med je známy svojimi mnohými zdravotnými a kozmetickými výhodami, a preto som sa rozhodol vyskúšať ho na vlastnej koži, doslova. Tu sú moje osobné skúsenosti a výsledky z rôznych spôsobov, akými som Manuka med používal.

Starostlivosť o pleť: Prvé pokusy s maskami

Moja prvá skúsenosť s pleťovou maskou z Manuka medu bola, ako sa dalo očakávať, trochu zmiešaná. Po nanesení masky bola moja pokožka trochu červená a škvrnitá, čo pre mňa nie je nič neobvyklé, keďže mám veľmi citlivú a reaktívnu pleť. Dokonca aj jemné produkty, ako je med, môžu pri prvom kontakte vyvolať mierne podráždenie.

Po tretej aplikácii sa moja pokožka úplne prispôsobila a začal som vidieť skutočné účinky. Výsledok? Moja pleť bola neuveriteľne jemná a hydratovaná. Musím priznať, že som si neustále chcel siahnuť na tvár, čo bolo jasným dôkazom toho, aký veľký rozdiel Manuka med dokázal urobiť.

Viac hydratácie, no nie pre každého

Ďalší experiment zahŕňal moje vlasy. Naniesol som Manuka med priamo na vlasy, aby som zistil, či môžem dosiahnuť podobný hydratačný efekt ako na pokožke. Výsledky boli pozitívne – moje vlasy boli lesklejšie a hydratovanejšie. Napriek tomu to nebol efekt, ktorý by som nedosiahol jednoduchším spôsobom, takže si nemyslím, že budem túto procedúru opakovať často, aj keď bola zábavná.

Jablčný ocot: Ranný elixír pre lepšie trávenie a imunitu

Každé ráno som začal deň lyžičkou Manuka medu zmiešanou s jablčným octom, ktorú som prehltol pred raňajkami. Po prečítaní článku o tom, ako táto kombinácia podporuje metabolizmus a zlepšuje imunitu, som sa rozhodol to vyskúšať. Po niekoľkých dňoch som sa cítil povzbudený a dokonca som zistil, že mi ráno niekedy postačí tento elixír namiesto môjho zvyčajného latte. Tento jednoduchý rituál mal pozitívny vplyv na moje celkové trávenie a pocit energie.

Malý zázrak v čaji

Okrem ranného elixíru som si občas doprial čaj s Manuka medom, pričom som si všimol, že tento med naozaj pomohol uspokojiť moju chuť na sladké po jedle. Stačila mi malá lyžička medu denne, ktorá mi pomohla zvládnuť moje „sladké chute“ oveľa lepšie ako iné náhrady cukru.

Ktorý Manuka med je najlepší?

Už som spomínal, že Manuka med je chutný!? Podľa môjho skromného znaleckého posudku chutí oveľa lepšie ako bežný med.

Chuť je intenzívnejšia a plnšia. Ľahko by som to mohol zjesť po lyžičkách, čo je v tomto prípade skvelé, pretože to je presne to, čo by ste mali robiť. 

Ľudské telá sú údajne zo 60 percent tvorené vodou, ale v tomto okamihu experimentu si myslím, že mám minimálne 50 percent medu Manuka a neplánujem tak skoro spomaliť.

Čo Vy, ste fanúšikom Manuka medu? 

Norbert Skoupa
Norbert Skoupa

Volám sa Norbert Skoupa a mojou najväčšou vášňou je písanie a hudba. Venujem sa copywritingu, hudobnej žurnalistike a občas aj prekladám. Mimo písania tvorím vlastnú hudbu, aktívne športujem a čítam knihy. Som zakladateľom knižného Instagramu a online magazínu Moderný Čitateľ, kde píšem o knihách a literárnom svete.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *